Gazdaság

2016.12.29. 18:45

Csak Rábagyarmaton és Felsőszölnökön nőtt a munkakeresők száma egy év alatt

Körkép - Kereken kettő százalékra csökkent a relatív munkanélküliség Szentgotthárdon az év végére. A térségben három településen is fele annyi a munkakereső, mint tavaly ilyenkor. A legtöbb településen csökkent a munkaképes korú lakosság, de van három kivétel: Felsőszölnök, Nemesmedves és Szakonyfalu.

Bakos Ágnes

Az utolsó 2016-os adatsort tette közzé a napokban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a településenkénti munkanélküliségről. A november végén gyűjtött adatokat, az akkori állapotot mutatják a most közölt számok.

A VÁROSBAN

Szentgotthárdon kereken kettő százalékosra csökkent a relatív mutató. Ez úgy adódik, hogy 6055 munkaképes korú lakosra 121 regisztrált álláskereső jut. Tavaly ugyanekkor még 166 álláskeresőt tartottak nyilván, akkor 6089 aktív korú szentgotthárdival számolt a hivatal.

TIZENÖTBŐL KETTŐ

Kettő kivétellel minden térségbeli településen csökkent a munkakeresők száma. A két kivétel Felsőszölnök és Rábagyarmat.

Előbbiben kilencről tíz főre, utóbbiban kilencről 14-re emelkedett a regisztrált álláskeresők száma éves összevetésben.

Nemesmedvesen a legjobb, Rönökön a legrosszabb a relatív ráta Grafika: Kelemen Attila

JELENTŐS JAVULÁS

A legnagyobb arányú javulás Nemesmedvesen látható: bár szám szerint csak két fővel csökkent a regisztrált munkakeresők száma, ez elég volt ahhoz, hogy nulla százalékos legyen a munkanélküliség. Ha a számok szerint nézzük, akkor feleződött az álláskeresők száma Apátistvánfalván, Kétvölgyön, Rátóton és majdnem feleződött Magyarlakon, Szakonyfaluban és Vasszentmihályon.

KEVESEBB LAKOS

Általános tendencia Vas megyében a népességfogyás: ez a térség majdnem minden településén tetten érhető, bár ezekből az adatsorokból csak a munkaképes korú lakosok létszáma látszik.

A legnagyobb a fogyás Csörötneken: 11 fős, vagyis 618-ről 607 főre csökkent az aktív lakosság száma. Tíz-tíz fővel csökkent Alsószölnök és Rönök lakosságának létszáma, a többi községben ennél kisebb a fogyás. Ritka, de bővülés is látható: Szentgotthárd vonzáskörzetében Felsőszölnökön öt, Nemesmedvesen három, Szakonyfaluban pedig egy fővel nőtt a munkaképes korú lakosok száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!