Gazdaság

2017.01.31. 15:50

A most zárult agráripari kiállítás magyar és külföldi standjait 45 ezer látogató nézte meg

Körkép - A Vas megyei gazdálkodók szerint is a gondolkodó - gondoskodó gazdáké a jövő.

Vas Népe

- Minden idők egyik legsikeresebb agrárkiállítását zárta az elmúlt héten a Hungexpo. A Budapesti Vásárközpontban január 25-28. között megrendezett AGROmashEXPO-n és 7. AgrárgépShow-n, valamint a velük egy időben tartott Magyar Kert, illetve Szőlészet és Pincészet szakkiállításokon a tavalyinál is több látogató és kiállító volt jelen - tájékoztatta lapunkat a kiállítást szervező cég kommunikációs tanácsadója. Kövesdi Péter szerint az ország és a kelet-közép-európai térség legjelentősebb agrárkiállítását 45 ezer látogató kereste fel. A 350 kiállító (köztük 36 külföldről érkezett) idén is a vásárközpont teljes területét elfoglalta: kilenc pavilonban és a hozzájuk tartozó szabadterületen összesen csaknem 40 ezer négyzetméteren mutatta be gépeit, fejlesztéseit. - A magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kiállítás megnyitóján. A tárcavezető kiemelte: az agrárium a magyar gazdaság motorja, átvitt értelemben is, mivel az elmúlt esztendőkben nőtt a gépesítettsége, műszaki színvonala, technológiai szintje.

Számos Vas megyei kiállítóval találkoztunk a fővárosban Fotó: Turbók Attila

- Ebben a fejlődésben nagy szerepe volt a mezőgépgyártásnak és - kereskedelemnek, amelyek az agrárium fontos tartópillérei - közölte. Fazekas Sándor úgy ítélte meg, hogy a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásai kedvezőek, 2017 a gépgyártók és a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Hozzátette: adottak a feltételek a magyar agrárium további fejlődéséhez, az elmúlt hat év következetes munkája erre jó alapot ad. A szakminiszter a megnyitón kérdésünkre kijelentette: az ágazat vonzerejét jelzi, hogy a legutóbbi tanév elején húsz százalékkal több diák jelentkezett a különböző mezőgazdasági képzésekre, mint a megelőző
évben.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke a megnyitón elmondta: a mezőgépgyártás és -kereskedelem most már évek óta több, mint 160 milliárdos piac, és ez idén akár 5 milliárd forinttal bővülhet is. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: a hazai mezőgazdaság kihívásai növekvő szakmai elvárásokat támasztanak a gazdálkodókkal szemben, így mind inkább előtérbe kerül a gondolkodó - gondoskodó gazda" fogalma. Utóbbi véleményt osztották a kiállításon jelen lévő Vas megyei - vasvári, győrvári, szombathelyi - gazdálkodók is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!