Gazdaság

2017.02.06. 19:25

Hogyan ne üljünk be az autóba? - A fáradtságot és a figyelmetlenséget is mutatja a műszer

Kőszeg - A biztonságos közlekedést elősegítő találmányával "házal" a fővárosi, ám Kőszegen élő Papp Ferenc. A készüléket mi is kipróbálhattuk.

Turbók Attila

Ha egészen leegyszerűsítve próbálnánk elmondani, milyen találmánnyal találkoztunk Papp Ferenc kőszegi házánál, akkor talán úgy lehetne fogalmazni: a készülék egy reakcióidő-mérő műszer, amely elő van készítve arra, hogy az autók indítását szabályozza.

- Röviden ennyi, hozzátéve azt is, e műszer kifejlesztéséhez számos orvosi, statisztikai és technológiai forrást felhasználtam, mire egy olyan műszer prototípusát készíthettem el, mely tovább javíthatja az autósok, buszvezetők, tehergépkocsi-sofőrök biztonságos vezetését - mondta a feltaláló. Papp Ferenc azonban nem a fotelban álmodta meg a műszert, az élet tapasztalata indította arra, hogy próbáljon javítani a közlekedés feltételein. - Egész életemben a vasútnál dolgoztam, azon a területen, ahol nap mint nap problémák megoldásán kellett gondolkodni, és amúgy is szeretek minden felmerülő kérdésre megoldást találni - mesélt a kezdetekről Papp Ferenc. A nemrég elkészült műszer immár a harmadik ötlete, ám ezt már a megfelelő fejlesztői és műszaki háttérrel majdnem végső, de mindenképpen kezelhető és bemutatható formába öntötte.

Papp Ferenc a közlekedés biztonságát javító találmányának - működő - prototípusával Fotó: Turbók Attila

- Nagyon sok kilométert utazva, utasként is volt alkalmam arra, hogy a hazai közlekedési morál árny-oldalait is megtapasztaljam, ez indította el bennem azt a munkát, melynek gyümölcse most már csak a sorozatgyártásra vár - tette hozzá. A feltaláló úgy véli, még napjainkban is nagyon sok olyan autóvezető ül a volán mögé, akinek nem szabadna, e műszer pont ennek eldöntéséhez biztosítja a műszaki kereteket.

- Elég csak arra gondolni, mennyi ittas autóvezetőt szűrnek ki a rendőrök, vagy ott vannak azok a statisztikák, amelyek szerint a hétvégén vezető fiatalok egy része narkotikumokat fogyasztott, vagy egyszerűen csak az energiaitaloktól túlpörögve, de amúgy fáradtan ül autóba, hogy aztán ne mindig sértetlenül érjen haza - mondta. Véleménye szerint - egy ujjlenyomat-olvasóval kiegészített - találmányának beszerelésével magunk is ellenőrizhetjük - akár pár másodperc alatt is -, hogy alkalmasak vagyunk-e abban a pillanatban az autót vezetni. Ilyen irányú fejlesztések már vannak az autóiparban, elég csak néhány prémium márka alkoholérzékelőjére gondolni, mely a vezető kilégzett levegőjéből veszi a mintát, és magas alkoholtartalom esetén nem engedi beindítani a járművet. Papp Ferenc műszere hasonló elven avatkozna be az autó működésébe, ám az eljárás alapja nem a mintavétel, hanem a reakcióidő. A készüléket mi is - sikeresen - kipróbálhattuk, ellenőrizve, hogy az interjú után alkalmasak vagyunk-e arra, hogy elinduljunk autóval.

- A műszer működési elvét egy egyszerűsített mintában szereltük össze, melyen meg tudom mutatni, hogyan képzelem el a beépítést. Az is igaz, hogy már számos hazai autógyártót kerestem fel az ötletemmel és a Top Testnek elnevezett műszerrel, amellyel a szakminisztériumban is kilincseltem, egyelőre nem sok sikerrel - jelentette ki a feltaláló. A készülékben három év munkája fekszik, és a háttérben elektrotechnikusok is dolgoztak.

Papp Ferenc azonban nem adja fel, úgy gondolja, egykor a biztonsági öv vagy napjainkban például a telefonos kihangosító bevezetése sem ment egyik percről a másikra - az újításoknak be kell érni.

A Vas megyei feltaláló azonban csak az ihletet kapja az Alpokalján. Papp Ferenc az év egy részében fővárosi lakos, és debreceni származású. - Itt a kőszegi Szabó-hegyen kiváló a levegő, a gondolatoknak szabad folyást enged - hangoztatta. Néhány évtizede maga építette a hegyoldalba a házat, amelyet két keze munkájával és természetesen a családtagok segítségével hoztak létre úgy, hogy nem egy esetben a hegy kőzetétől kellett elhódítani a területet az épülő házhoz. Ma már több lépcső vezet az építményhez, melyek nemcsak egészen komoly testedzésre, de némi elgondolkodásra is késztetik a szerencsés látogatót. Gondolkodnivalója azonban Papp Ferencnek is van még, mint mondta: találmányát mielőbb a hétköznapokban, az autókban szeretné látni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!