Gazdaság

2017.03.24. 17:40

Felkutatják a dél-vasi munkaerő-tartalékot

Csaknem negyven szervezet, önkormányzat, gazdasági szereplő, valamint az oktatási és civil szféra képviselői alakítottak foglalkoztatási partnerséget Vasvár vezetésével.

Pogács Mónika

- Az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy a jelenlegi munkaerőhiányra megtalálják a foglalkoztatási programok a megfelelő választ. Fel kell kutatni a rejtett munkaerő-tartalékokat - hangsúlyozta
dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke a dél-vasi program aláírása alkalmával. Kiemelte: a megyei foglalkoztatási partnerségek erősíthetik egymást.

Hangsúlyozta azt is, hogy soha ennyi pénz és eszköz nem volt még Magyarországon a foglalkoztatási programokra. A dél-vasi paktum több mint 600 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg, 2020 végéig.

Dr. Kondora Bálint ígéretet tett arra, hogy a program megvalósítása alatt a megyei önkormányzat konstruktív, innovatív partnere lesz a paktumnak.

- A foglalkoztatási partnerség sok embernek fog hitet adni, hogy rá is szükség van - emelte ki az ünnepélyes aláírás alkalmával V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

- Hiszek abban, hogy az aláírás nagy visszhangot kelt a térségben. A TOP-program egyik célja ugyanis az, hogy felpezsdítse a munkaerőpiacot - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy a projekt a fejlettségbeli különbözőségeket mérsékli: itt, Vas megyén belül is. Ez az oka, hogy Vasvár lett a kedvezményezett, ugyanis több gazdasági, munkaerőpiaci mutató is a leghátrányosabbak közé sorolja a hegyháti térséget. A program nagyobb területen, három járás összefogásában lehet sikeres: Vasvár mellett Körmend, Őriszentpéter, Szentgotthárd és térségeik a kedvezményezettek.

A munkaerő-keresletre építik a partnerséget

A paktumprojekt az államtitkár szerint keresletvezérelt program lesz: a csatlakozó cégek meghatározhatják munkaerőigényeiket, az önkormányzatok pedig közvetítő szerepet vállalnak. A kormányhivatalok munkaerőpiaci képzéssel, támogatással segítik a programot.

Az országgyűlési képviselő szerint, ha eredményes lesz a dél-vasi program, akkor a most közfoglalkoztatási programban részt vevők visszakerülhetnek az elsődleges munkaerőpiacra. - A projekt a dél-vasi régió fejlesztéséhez járul hozzá, az egész térség sikerét hozhatja. A mondás szerint a munka az embert életre kelti. Minél több munkához jutott, elégedett embert kívánok az együttműködőknek - zárta beszédét V. Németh Zsolt.

Az együttműködésről, a következő majdnem négyéves összedolgozásról szóló szerződést aláírták mások mellett az érintett térség városainak polgármesterei, vagyis Tóth Balázs, Vasvár; Huszár Gábor, Szentgotthárd; Őr Zoltán, Őriszentpéter; valamint Bebes István, Körmend polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!