Gazdaság

2017.06.21. 18:15

Ingatlanpiac: most úgy tűnik, nem a gazdag nyugati régió jár az élen

2015-höz képest már alig tudott élénkülni az ingatlanpiac. A celldömölki járásban 140 év sem lenne elég, hogy minden ház gazdát cseréljen, a szombathelyi járásban ehhez elég ötven év.

Budai Dávid

Éppen egy héttel ezelőtt írtuk, hogy rekordot döntöttek tavaly a lakásárak, legalábbis az egyik kereskedelmi bank forgalmi adatokra támaszkodó kimutatása alapján. Az elemzés járásokra bontva vizsgálta az árakat, és abból kiderült, a celldömölki járásban csökkentek az árak, míg a szentgotthárdiban harminc százalékot meghaladó mértékben nőttek. Miután az árak alakulása és a kereslet között szoros az összefüggés, könnyű kitalálni, hogy összességében nemcsak az árak emelkedtek, hanem a forgalom is nőtt, nem is kevéssel: 14 százalékkal. Tavaly valamivel több mint 150 ezer adásvétel történt, ami meg-egyezik a válság előtti utolsó, 2008-as évi volumennel, ez a mélyponthoz képest, négy év alatt 75 százalékos növekedést jelent. Az ország különböző pontjain azonban hatalmas különbségek figyelhetők meg, és érdekes módon nem a gazdag nyugati megyék vezetnek, ellenkezőleg. Nagyon látványos, csaknem kilencven százalékos volt az élénkülés - az egyébként legkisebb forgalmú - Nógrád megyében, igaz ott még ezzel együtt is csak 2-3 ezer az éves tranzakciószám.

Nem mindenhol ugyanakkora az érdeklődés
Grafika: Kelemen Attila

Vas megyében 2015-ben alig nőtt pár százalékot a forgalom, és tavaly is csak kicsivel kúszott tíz százalék fölé, ezzel szemben a szomszédos Zalában a negyven százalékot is meghaladta a növekedés mértéke. Vasban egyébként a kőszegi járásban nőtt a leginkább a forgalom, ott 50-100 százalékot is ugrott az adás-vételek száma 2015-höz képest, ezen kívül a szentgotthárdi és a vasvári járásban mozgott a legjobban az ingatlanpiac, ott egy év alatt 25,1-50 százalékos növekedést tapasztaltak, a többi járásban ugyanez a szám 0 és 25 százalék közé tehető.

Az elemzés szemléletesen mutatja be a forgási sebességgel a forgalom helyi adottságokhoz mért intenzitását. A forgási sebesség egy viszonyszám, amely egy adott időszak - esetünkben 2016 - során eladott lakóingatlanok számának és az aktuális lakásállománynak a hányadosa. A három éve emelkedő országos tranzakciószám ellenére a forgási sebesség kilencven járásban nem éri el az egy százalékot, ami azt jelenti, hogy az adott térség teljes lakóingatlan-állománya száz év alatt sem cserélne gazdát. Vas megyében a celldömölki járásban 0,7 százalék alatt van ez a szám, vagyis ott 140 esztendő sem lenne elég ahhoz, hogy minden ingatlan tulajdonosa megváltozzon. Ezzel szemben a megyében a szombathelyi járásban pörögnek leginkább a lakások, ott durván ötven év is elegendő ahhoz, hogy minden háznak új gazdája legyen. Országos viszonylatban azonban ez mit sem ér, mivel Győr-Moson-Sopron megye mellett nálunk élénkült a legkevésbé a forgalom 2015-höz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!