Gazdaság

2017.08.23. 20:00

Történelmi beruházások Szombathelyen

SZOMBATHELY Olyan fontos közlekedésfejlesztési beruházásokkal gazdagodhat a térség, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak Vas megye fejlesztéséhez.

Cseszkó Tamás

- A 2010-es kormányváltás idején azt a célt tűztem ki magam elé, hogy évtizedes problémákat kell közösen megoldanunk - mondta dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, aki emlékeztetett: miközben a szocialisták csak beszéltek az M86-os út fontosságáról, a polgári kormány a szombathelyiekkel összefogva meg-építette azt. - Ez már a valóság, azonban soha nem dőlhetünk hátra - emlékeztetett a képviselő, aki most újabb jó hírekkel szolgált. Mint mondta, múlt héten született meg az a kormányhatározat, amely két területen is pozitívan érinti városunkat. - Orbán Viktor miniszterelnök látogatásakor jelentettük be a Modern Városok Program legfontosabb fejlesztési irányait, ezekből most újabb fontos pont valósulhat meg, a határozat ugyanis Szombathelynek összesen 653 millió forintot biztosít az úgynevezett Intermodális Közösségi Csomópont előkészítésének céljából, rá-adásul azonnali határidővel - mondta el lapunknak a képviselő. A döntés értelmében megvalósulhat az a régóta tervezett fejlesztés, melynek köszönhetően korszerű és modern közlekedési csomópont jöhet létre. A tervek szerint a buszpályaudvar az Ady térről a vasútállomás mellé költözne, ott alakítanák ki az egész várost kiszolgáló új létesítményt.

Az Ady térről a vasútállomásra költözhet a buszpályaudvar, a kormányhatározatnak köszönhetően elérhető közelségbe került a közlekedési csomópont áthelyezése Fotó: Szendi Péter

- A másik döntés is történelmi jelentőségű. Az M86-os út elkészültét követően többen szövetséget kötöttünk annak érdekében, hogy nem állunk meg, minden erőnkkel azon leszünk, hogy Ausztria felé is a lehető legjobb feltételek mellett közlekedhessenek a térségben élők - emlékeztetett dr. Hende Csaba. Mint mondta, a csillagok állása kedvező, de sokat kell még tenni azért, hogy az álomból valóság váljon. - A mostani kormányhatározat szintén azt látszik megerősíteni, hogy pár éven belül tovább bővül a gyorsforgalmi utak köre a térségben - húzta alá a képviselő, aki ismertette a témával kapcsolatos döntést. - A kormány felkéri a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Szombathely-Kőszeg közötti közúti kapcsolat fejlesztésének előkészítése című projekt kapcsán gondoskodjon a Magyarország rövid- és középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásáról és a 2022-ig történő megvalósításukhoz szükséges feltételek biztosításáról - olvasható a dokumentumban.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője sokat lobbizott a fejlesztések sikeréért


Ezek alapján nem kizárt, hogy 2022-ig elkészülhet ez a gyorsorgalmi út is. Hende Csaba emlékeztetett: mintegy 20 kilométernyi útszakasz szükséges ahhoz, hogy a határig vagyis az S31-es gyorsforgalmi úton keresztül Bécs is "közelebb kerüljön" a vasi megyeszékhelyhez. - A mostani hírek alapján joggal várhatjuk, hogy Szombathely néhány éven belül újra Graz, Bécs és Budapest közleke-dési metszéspontjába kerüljön - hangzott el.

Átadták a több mint 110 millió forintból felújított Móricz Zsigmond utcát. A képen Pócza Balázs kivitelező, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar polgármester és Sátory Károly, a körzet képviselője Fotó: Nagy Jácint

- Az óriási beruházásokon túl természetesen fontosnak tartjuk azt is, hogy a szombathelyiek korszerű utakon közlekedhessenek - hangsúlyozta Hende Csaba. Kedden a Laky Demeter, szerdán a Móricz Zsigmond utcát adták át dr. Puskás Tivadar polgármester, Illés Károly alpolgármester, Lendvai Ferenc bizottsági elnök, valamint Ágh Ernő és Sátory Károly körzeti képviselők részvételével.

Dr. Puskás Tivadar elmondta: a Laky Demeter utcára 113, a Móricz Zsigmond utcára 114 millió forintot költöttek. Az önkormányzat döntése alapján három év alatt 3 milliárd forintnyi forrásból szépülnek majd meg folyamatosan a város útjai. A mostani fejlesztéseknek köszönhetően az utcákban megoldódott a csapadékvíz-elvezetés problémája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!