Gazdaság

2017.08.22. 17:05

Visszatérés a munkába nőként - Ne külső elvárásoknak akarjunk megfelelni!

SZOMBATHELY A nők munkába való visszatéréséről, ezzel összefüggésben a családi szerepek változásáról beszélt Andor Eszter az ŐrvidékHázban, a Védőháló a családokért program legutóbbi előadásán.

Tóth Kata

Megváltoznak a mindennapok és más lesz a családnak, ennek a legalább két generációt magában foglaló kis csoportnak a struktúrája is, amikor ismét dolgozó nő lesz a főállású anyukából, fogalmazta meg Andor Eszter tréner, családterapeuta, gyógypedagógus, kineziológus az ŐrvidékHázban, a Védőháló a családokért program legutóbbi előadásán.

Mielőtt a dolgozó nővel kapcsolatos közhiedelmekre, a látható és láthatatlan női munka mibenlétére kitért volna, definiálta a család funkcióit: annak biológiai-reprodukciós szerepét, az ökonómiai funkcióját (a család egy önálló fogyasztási egység, az önálló háztartásvezetés helye, amely a közös életről és egymás gondozásáról szól), amely átadja az utódoknak az értékeit, normáit.

Andor Eszter családterapeuta, kineziológus előadás tart az ŐrvidékHázban Fotó: Nagy Jácint

Hagyományos szerepek

Az interaktív találkozón szóba került, milyen szerepe van a férfinak és a nőnek a családon belül. Az előbbieké hagyományosan a védelmi és a példakép szerep, a férfi feladata a család anyagi körülményeinek biztosítása. A nőé pedig a családösszetartás, a háztartásvezetés és a gyermekgondozás.

Kitartottak, háztartásbeliek - így utal a társadalom azokra a nőkre, akiknek ennyiben kimerül a vállalása. A családterapeuta szerint mára nem felborult a szereposztás, hanem jó esetben egyenrangú szerepek vannak. Ehhez ideálisan egyenlő munkamegosztás társul(na). Olyan, amelyben az apa is kiveszi a részét a házimunkából, a bevásárlásból, a gyereknevelésből, és a nő is hozzájárul a pénzkereséshez.

A sikeres nő gyanús

Az előadó szerint tény, és ezzel a jelenlévők egyetértettek, hogy az éveken át tartó 24 órás ügyelet, a háztartás ellátása és a gyereknevelés az egyik legkeményebb fizikai és mentális munkát jelentik. És hogy mi történik akkor, amikor a főállású anyuka vissza akar menni dolgozni? Először is: a sikeres dolgozó nő mindig gyanús. Rengeteg stigmát kap: azt például, hogy a sikerességének biztosan a gyermekei látják kárát. Ha nem sikeres, akkor is elítélik, amiért a gyerekszülés helyett a karrierjét választja. Ha pedig a családjának szenteli az életét, akkor könnyen rásütik a bélyeget: nem is dolgozik. Ezzel szemben - magyarázta az előadó - az ilyen nők lehet, hogy csak jó időbeosztással, szervezett életet élnek.

Láthatatlan munka

A láthatatlan női munka - azok a feladatok, amelyeket nem fizetség ellenében, a családért vagy egy közösségért végzünk, és amelyek sokszor társadalmi elismertséget sem kapnak - sok kérdést felvet, mondta Andor Eszter. Azt, hogy miért jár kevesebb nőnek felső vezetői szék, hogy a gyermekszülés után miért nehéz visszatérnie egy nőnek a munka világába, és azt is, hogy miért jár gyerekcipőben a részmunkaidős foglalkoztatás és a távmunka. Kérdés az is, hogy mikor ér véget egy nő műszakja, és valójában mi egy nő feladata. Hangsúlyozta: bár a nők által végzett láthatatlan munka a GDP egyharmadát teszi ki, mégsem tartjuk számon, és erkölcsi elismerés sem jár érte. Andor Eszter szerint a nők kevés olyan valós segítséget kapnak, amely perspektívát adna az életükben.

Felelősség saját magunkért

Ha tehát egy édesanya szeretne visszatérni a munka világába, jól át kell gondolnia, tényleg ezt akarja-e, nincs-e nyomás alatt (például az anyagiak miatt). A legfontosabb elvárás: saját magunkért vállaljunk felelősséget: mérjük fel reálisan, mennyit bírunk, és azt fésüljük össze egy olyan munkahellyel, ahol nem feszülünk meg. Fontos a felkészülés a jogi tudnivalókból és a kisgyerek napközbeni ellátása kérdésében is. Érdemes rendszeresen tartani a kapcsolatot a munkaadóval, és ha tudjuk, hogy nem fognak bennünket visszavenni, időben kell gondolni az álláskeresésre.

Elő a harcos énünkkel!

Mindig a család döntsön a hogyan továbbról, közösen, ezt hangsúlyozta Andor Eszter: ne külső elvárás szerint és külső nyomásra cselekedjünk. Mindig lehet mást választani, nemet mondani, és ki lehet lépni, ha egy helyzet már nem minket szolgál. Vegyük elő a harcos énünket! Ha ideálisabb a részmunkaidő, ha nem probléma a fele fizetés, és cserébe több szabadidő és energia jut a családra, akkor azt el kell fogadni. Akkor is, ha visszalépünk a képzeletbeli ranglétrán. Ha valakinek van egy jó ötlete, és vállalkozásban gondolkodik, azt meg kell tervezni, ki kell dolgozni és marketinggel felfuttatni. Ha pedig egy házaspár úgy dönt, hogy az apa marad otthon, és az anya megy vissza karriert építeni, akkor senki másnak a véleményére ne adjunk, tanácsolja a családterapeuta. Ha kell, merjünk kérni, a saját elképzelésünk szerint. Legyünk elköteleződve a saját életünk iránt és tudjunk nemet mondani! Rajtunk múlik, hogy magunkra vegyük a felelősséget, és átvegyük az irányítást a saját életünk felett.

GYAKORLATI TANÁCSOK AZ ELŐADÓTÓL

- Nekünk kell a határokat megszabni, tudnunk kell nemet mondani, és ha kell, hátralépni!

- Fontos az időbeosztás, a napi tervezés és az ahhoz való igazodás, máskülönben a munka rabjaivá válunk, és állandó lelkiismeret-furdalásunk lesz.

 

- Valószínű, hogy az első időszakban a kisgyermek még többet akar majd az édesanyából, hiszen így próbálja meg pótolni a hiányt, amit a távolléte okozott.

 

- Kivételesen engedjünk a követelésének , legyenek este, éjjel, hétvégenként extra összebújások, hancúrozások, de ne a gyerek legyen a főnök!

 

- Fontos éreznie a gyereknek, hogy a munkába állás ellenére ugyanúgy szeretik, és számíthat a szüleire, ahogyan eddig.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!