Gazdaság

2013.01.21. 11:47

A részmunkaidővel "taktikáznak"

Vas megye - A munkaügyi felügyelők Vas megyében tavaly 745 munkáltatónál jártak, és 549 munkáltatónál 6439 dolgozót érintően találtak valamilyen szabálytalanságot. Szintén beszédes adat: a súlyos jogsértéssel érintettek aránya 87,5 százalékot ért el.

Kiss Tamás

Kard Enikő, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Munkaügyi Felügyelőség igazgatója elmondta, e jogsértések legtöbbje a munkaidővel és a pihenőidővel, a munkabérrel, valamint a kilépő papírok kiadásával és az elszámolás hiányával volt kapcsolatos. Arányaiban a legtöbb munkaügyi szabálytalanságot a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, valamint a vendéglátás területén fedték fel.

Tavaly összesen 170 munkáltatónál 377 feketemunkást találtak a felügyelők, a 2011-es évhez (751 fő) képest jelentős mértékű csökkenést mutatnak az adatok. Kard Enikő szerint ennek egyik oka, hogy szűkült a foglalkoztatottság, a munkáltatók egyre kisebb munkavállalói létszámot foglalkoztatnak.

A munkaügyi felügyelőség a természetes szigor mellett nagyobb hangsúlyt fektet már a prevencióra, az érintettek felvilágosítására. Grafika: Kelemen Attila

- Számos munkahely eltűnt, bejelentés nélkül foglalkoztatva csak egy-egy munkavállalót találnak a felügyelők. Ritka, ha egy munkáltatónál kettő, netán több munkavállaló dolgozik bejelentés nélkül. A másik tapasztalat, hogy egyre tudatosabbak a Vas megyei vállalkozók, a fekete-foglalkoztatást felváltotta a szürkefoglalkoztatás, amikor is a munkavállalók be vannak ugyan jelentve, de részmunkaidőre. Ilyenkor a teljes munkaidős foglalkoztatást nehezebb bizonyítani. Ilyen fajta jogsértéssel,  és egyúttal a legtöbb feketemunkával az építőipar területén találkoztak a felügyelők  - informált Kard Enikő.

A felügyelőség által kezdeményezett ellenőrzések 37 százaléka (a hozzájuk beérkezett 276) bejelentés nyomán indult. A bejelentések harmada a kilépő papírok ki nem adására és az elszámolás hiányára vonatkozott, ami az előző évekhez képest romló tendenciát és a munkáltatói felelősség erőteljes fellazulását mutatja.

A jelek szerint a munkaügyi szakterület jelentősen elmozdult a prevenció felé: 2011-ben mintegy 76 millió, 2012-ben viszont 21 millió forint bírságot szabtak ki. A bejelentés nélküli foglalkoztatás, a jogosulatlan munkaerő-kölcsönzés, a fiatal munkavállalók életkori feltételeinek megsértése, valamint a  jogszabályban vagy kollektív szerződésben megállapított munkabér összegére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezések megsértése munkaügyi bírságot von maga után. Jó tudni azonban, hogy ha a felügyelő által kiszabott határidő alatt a munkaadó eleget tesz az előírt kifizetéseknek, mentesül a bírság kiszabása alól. A munkáltató tehát jól teszi, ha pontosan betartja a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó törvényi előírásokat.)

Kard Enikő szerint a felügyelőség arculatváltásában nagy szerepet játszhat az a 2011. november 1-től szóló jogszabályváltozás, amely feladatukká tette a hozzájuk fordulók részére munkaügyi tájékoztatás, felvilágosítás nyújtását, így a hatósági munka kiegészült egyfajta szolgáltató, ügyfeleket segítő tevékenységgel. Az igazgatónő hozzátette, reméli, hogy az ezen a területen is kifejtett erőfeszítéseik elősegítik a felügyelőség munkájának pozitívabb társadalmi megítélését.

A tavalyi esztendő ellenőrzési tapasztalatai azt mutatják, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalókat nagyobb létszámban általában a nyomozás-biztonsági ágazat vállalkozásainál találnak a felügyelők. Főleg azoknál a munkáltatóknál, amelyek több őrzési hellyel is rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!