Gazdaság

2010.06.28. 06:09

A szakemberhiány még jobban visszavetheti a gazdaságot

Vészes, a gazdaság működését veszélyeztető szakemberhiány köszönthet Magyarországra, ha nem sikerül villámgyorsan megoldani a szakképzés körüli problémákat.

Kiss Tamás

A minap a sokadik konferenciát rendezték már a szakképzés körüli problémákról, ezúttal a régió kamarái hívták össze a téma iránt érdeklő cégvezetőket, s más gazdasági, munkaügyi és oktatási szakembereket. A kérdés fontosságát mindennél jobban jelzi, hogy a résztvevők megtöltötték a GotthArt Hotel nagytermét, s a hallottak abban erősíthették meg őket, hogy a maguk területén megpróbáljanak tenni az előrelépésért.

Mert a helyzet, mint az Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kiss Ambrus a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ igazgatója, dr. Medvegy Tilda, az Oktatási Hivatal nyugat-dunántúli igazgatója és Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója is kijelentette: katasztrófális.

A beiskolázási szint annyira alacsony, hogy már-már veszélyezteti a gazdaság működését, ráadásul a szakképzésbe jórészt maradék-elv szerint kerülnek be a gyerekek. A tanulási a motivációjuk alacsony, közülük sokan szocializációs problémákkal is küszködnek. A megszólalók szerint átfogó reformokra, a képzések gyakorlatközpontú átalakítására, hatékonyabb finanszírozására, erőteljesebb pályaorietációs tevékenységre lenne szükség, s persze arra, hogy a kétkezi munka anyagi és erkölcsi oldalról is elismert legyen.

Szóba került, hogy Győrben és Zalaegerszegen az önkormányzat ösztöndíjjal segíti a szakmát tanuló diákokat, s ami ugyancsak pozitív, hogy visszatérhet a régi rend, s a szakvégzettségért nem kell majd öt évig koptatni az iskolapadot. Többen is felvetették, hogy a kormány akkor tenné a legjobban, ha a kamarának adná át a szakképzés irányítását, ez esetben ugyanis az intézmények biztosan olyan szakembereket képeznének, amilyenekre a gazdaságnak valóban szüksége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!