Gazdaság

2007.07.03. 02:27

A veszélyes szilvamoly

A szilva Vas megyében eredményesen termeszthető. Az 1960-as években a kelédi szilvát nagy mennyiségben exportálták Norvégiába és Svédországba. A szilv ...

dr. Nagy László

A szilvamoly kártételét könnyű felismerni. Május végén, június elején a zöld szilván körülbelül 0,5 milliméter átmérőjű berágások látszanak, amelyeket mézgafolyás kísér. A zöld szilvák kényszerérettek lesznek, és lehullanak a fáról. A nyári lárvák által károsított szilvákban a mag körül ürülék halmazódik fel.

A kártevő évente három nemzedékben rajzik. Fejlett hernyói sűrű szövésű gubókban telelnek át, elsősorban a fák kéregrepedéseiben. Az áttelelt hernyók tavasszal bábozódnak, és az imágók a bábokat 2-4 hét alatt hagyják el. Az első lepkerajzás május elején kezdődik. E nemzedék lepkéinek tömeges peterakása május végén van. A nőstény a petéket a gyümölcs felületére rakja le. A kis hernyók 1-2 hét alatt kelnek ki, s rögtön befúrják magukat a szilva gyümölcsének belsejébe. A berágás helyét többnyire mézgafolyás jelzi. A lárvafejlődés ideje 2-4 hét. A kifejlett lárvák általában az éjszakai órákban hagyják el a gyümölcsöt, és elsősorban a talajban bábozódnak, kisebb részben a fák kéregrepedéseiben. A második lepkerajzás június közepén kezdődik, a harmadik lepkerajzás július végére tehető. A második és harmadik lepkerajzás összefolyik.

A szilvamoly kifejlett hernyója 10-12 milliméter hosszú, rózsaszínes, a hasi oldalán halványabb színű, mint a hátán. A lepke szárnyainak fesztávolsága mintegy 1,5 centiméter. Az elülső szárnyai barnásszürkén tarkázottak.

A szilvamoly ellen május végétől az érés időszakáig rendszeresen kell védekezni. A permetezés időpontjának megállapításához segítséget nyújt, ha sexferomon csapdát helyezünk ki. Hernyófogó övekkel sok telelő hernyó összegyűjthető. A szilvamoly hernyói ellen rovarölő szerekkel védekezhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!