Gazdaság

2012.06.04. 01:45

Akár a cégét is elveszítheti, aki nem adja le a beszámolót

Körkép - Rendkívül komoly jogkövetkezményekkel, alkalomadtán akár a cég megszüntetésével is járhat, ha valaki a határidőig nem tett, illetve a jövőben az adóhatósági felszólítások ellenére sem tesz eleget a beszámolóval kapcsolatos letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének.

Kiss Tamás

A cégvilág megtisztítása okán január 1-jétől szigorodtak a számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének elmulasztásával kapcsolatos adóhatósági eljárás szabályai. A cégnyilvántartásban szereplő cégeknek a számviteli törvény szerinti beszámolót a kormányzati portálon át elektronikus úton az adott üzleti év mérlegforduló napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell megküldeniük a céginformációs szolgálatnak. Számos cég számára a határidő május utolsó napján lejárt, információink szerint azonban főként a kisebb vállalkozások között akadnak, amelyek nem tettek eleget fenti kötelezettségüknek.

Pedig nem éri meg kockáztatni!

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága közlése szerint ugyanis ha a beszámoló letétbe helyezése és közzététele a törvényi határidőig nem történt meg, vagy az adózó nem fizette be a közzétételi költségtérítést, az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása mellett határozatban szólítja fel az elmulasztott kötelezettség teljesítésére. Az első felszólításban megszabott pótlási határidő 30 nap, a bírság összege pedig ez esetben 500 ezer forint lehet. Amennyiben az adózó nem reagál, az adóhatóság újabb felszólítást küld, amelyben 60 napos teljesítési határidőt ír elő számára, a kiszabott bírság összege viszont ez esetben már 1 millió forintig terjedhet.

Amennyiben a beszámoló benyújtása a második felszólításban kapott határidőig sem történik meg, az adószámot a NAV törli, és kezdeményezi a cégbíróságnál a cég megszűntnek nyilvánítását.

Mint arról az RSM DTM Hungary adótanácsadó a Vas Népét informálta: a beszámolók ellenőrzéséről szóló miniszteri rendelet idén háromszor is változik (illetve részben már változott is). Április 1-je és május 8-a között a céginformációs szolgálat automatikusan ellenőrizte a beadott beszámolókat, s ha azokban hibát talált, vagy az elektronikus űrlapon megadott cégjegyzékszám és adószám nem stimmelt, ezekről (egyben a beszámoló érvénytelenségéről) azonnal értesítette a benyújtót.

Ezzel szemben május 9-e és augusztus 31-e között a céginformációs szolgálat csak véletlenszerű kiválasztással, eseti jelleggel vizsgálja a beszámoló mellé csatolt elektronikus űrlap adattartalmát. Ha a beszámoló nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, azt haladéktalanul eltávolítja a honlapról és erről szintén értesíti a benyújtót, de az adóhatóságot is. Szeptember 1-jétől pedig ismét visszatér a korábbi, az automatikus ellenőrzés és az erről szóló haladéktalan értesítés rendje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!