Gazdaság

2009.02.17. 03:29

Álláshirdetési vadászat

<b>Budapest </b> - Több mint harmadával kevesebb állást hirdettek meg januárban hazánkban, mint a válság begyűrűzését megelőzően tavaly szeptemberben, ugyanakkor átlagosan kétszer-háromszor annyian pályáztak egy állásra, mint öt hónapja.

Burkon László

Idén januárban több mint egyharmadával kevesebb állást hirdettek meg, mint tavaly szeptemberben, ez azonban nem lineáris csökkenés eredménye. Októberben mintegy 5 százalékkal nőtt az álláshirdetések száma az előző havihoz képest, majd novemberben jelentős csökkenés (34 százalék) következett be, amit decemberben újabb 20 százalékos csökkenés követett, majd januárban 16 százalékos növekedést mértek. Jelentősen és folyamatosan nőtt ugyanakkor az egy hirdetésre jelentkezők száma. Januárban átlagosan kétszer-háromszor annyian pályáztak egy állásra, mint 2008. szeptemberben.

A legtöbb állásajánlat az értékesítésben, a kereskedelemben dolgozni kívánókat szólította meg. Kiemelkedően keresettek az informatikai szoftver-szakemberek, valamint a pénzügyi, számviteli, adminisztrációs területen szaktudással rendelkezők. A sorban következő kategóriák: gépipar, gyártási területek, logisztika, szállítmányozás, ügyféltámogatás, építőipar, ingatlan, egészségügy, szociális szféra.

A gépiparban, valamint az építőiparban 80 százalékkal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban. A vendéglátóiparban mintegy 60 százalékka nőtt az aktív álláskeresők száma. A válság kapcsán szinte legtöbbet emlegetett autóiparban megközelítőleg 50 százalékkal többen pályáznak állásért az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Hasonló mértékben - 50-55 százalékkal - nőtt a gyártás, valamint az informatika területén elhelyezkedni kívánók száma is. A biztonság és védelem területén állást keresők száma mintegy 40 százalékkal, a kereskedelmi, értékesítési területen állást keresőké több mint 30 százalékkal nőtt. Hasonló mértékű növekedés figyelhető meg az elektronikai területen állásra pályázóknál. Mintegy 40 százalékkal többen keresnek időszakos munkát, mint egy évvel ezelőtt.

Nem hivatalos adatok szerint több mint 23 ezer ember veszítette el állását 2008 utolsó negyedévében, valamint idén januárban. Ők is versenybe szállnak a szűkülő munkaerőpiacon a közel harmadával kevesebb meghirdetett állásokért.

Beszédes adatok olvashatók a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján is. A 2008 utolsó negyedévében tett csoportos létszámleépítési bejelentések kétharmada a feldolgozóipari munkahelyek megszűnését érintette, az elbocsátások mintegy 10 százalékára az építőiparban, további 7 százalékára pedig a mezőgazdaságban került sor.

Az előző év azonos időszakához képest négy nemzetgazdasági ágban koncentrálódott a leépítések számának növekedése: a feldolgozó-iparban 4 ezer 700-zal, a mezőgazdaságban 600-zal, a bányászatban 360-nal, a pénzügyi szektorban, valamint a gazdasági szolgáltatások ágban együtt 260-nal több munkahely megszűnését jelentették a cégek 2008 utolsó három hónapjában, mint egy évvel korábban.

S tegyük hozzá, a helyzet napról napra változik. Legutóbb három nagy hazai bank jelentett be több száz főt érintő lészámleépítést.

Legutóbb három nagy hazai bank jelentett be több száz főt érintő létszámleépítéstEddig jobbára a csoportos létszámleépítésekre figyeltünk, arra kevésbé, hogy ha mondjuk 300 ezer hazai kis- és középvállalkozó csak egy-egy dolgozójától válik meg, az rögtön 300 ezer munkanélküli. Az persze nem biztos, hogy mdegyikük bekopogtat a munkaügyi kirendeltségekre, de az sem valószínű, hogy a Szombathely belvárosában bezáró butikok minden elbocsátott alkalmazottjának lesz állása az újonnan nyíló bevásárlóközpontokban. Ha nyílnak egyáltalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!