Gazdaság

2014.01.21. 15:20

Csattognak az ollók, sokfelé metszenek már

Kőszeg - A jó időben az utóbbi hetekben folyamatosan dolgoznak a helyi szőlőkben: metszik a tőkéket.

Peltzer Géza

A kőszegről Cák felé vivő út mellett lévő szőlőben találkoztunk Láng Józseffel, a Kőszegi Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnökével, aki elmondta, a szövetkezet területén már végeztek a metszéssel, most saját területén végzik ezt a munkát.

– Az út két oldalán vannak a szőlőim, a Cákra vivő úttól balra kékfrankos, jobbra pedig zweigelt. Nem rendkívüli, hogy januárban metszenek, van gazda, aki már novemberben nekiáll ennek a munkának – válaszol kérdésemre, hogy nem korai-e ez a munka januárban a szőlőben.

– Ami viszont rendkívüli ebben az évben, hogy igazából nem volt fagy. Valójában csak egy igen hideg éjszaka volt a területen, október negyedikén, amikor mínusz hét fok volt. Akkor úgy szüreteltünk, hogy már nem voltak levelek a tőkéken. Ez veszélyes lehet, ilyenkor a rügyek érzékenyebbek a hidegre, tehát ezen a területen még várunk a metszéssel, de mindenképp rügyvizsgálatot végzünk metszés előtt. De valójában eddig még nem volt komoly fagy, a téli időszak java még csak most jön.

Dolgoznak a szőlőkben, metszenek Kőszeg-hegyalján. Az előtérben Kutasi József és Bagi Imre. Fotó: Szendi Péter

A szőlő január végéig mélynyugalomban van, ez azt jelenti, hogy hiába van meleg, nem indul el a vegetáció.

– Metszéskor látjuk, hogy még nem indult be a gyökértevékenység, mert még nem nedvezik a vessző, de zöldebb a szokásosnál, ahol megvágjuk. Látszik, hogy szinte ugrásra kész a növény, bármelyik pillanatban beindulhat a vegetáció. Közeledik január vége, ha most nem jön hideg, akkor be fog indulni a gyökértevékenység. A szőlő, de más gyümölcs esetében is általában plusz 5 Celsius-fok az a hőmérséklet, amikor ez bekövetkezik. Ha a talaj nem hűl le éjszaka, előbb-utóbb ez meg is fog történni. – Kérdés, hogy mi történik, ha ezután egy tartósan hideg időszak következik?

– Én hiszek a népi megfigyelésekben, egy ilyen tapasztalat szerint január 25-e a pálforduló. Én bízom abban, hogy ekkor a régi megfigyelések szerint, hidegebbre fordul az időjárás. Persze kérdés, hogy mekkora hideg fog jönni. Az biztos, hogy növény fás részei, amelyek a termést hozzák, kibírják a mínusz tizenöt fokot is. Ha ennél hidegebb nem lesz, akkor nem lesz probléma, nem fagy el a szőlő – vélekedik a szakember.

– De tény, hogy volt ennél már hidegebb, mínusz huszonöt fok is.

Ha viszont ennyire bizonytalan időjárás, hogyan mernek metszeni?

– A helyzet az, hogy ha elfagy a szőlő, akkor mindegy, hogy meg volt-e metszve, vagy sem. A munkát pedig el kell végezni, tehát nem tehetünk mást, nekiálltunk a metszésnek.

– A metszés befejezésének valójában nincs határozott határideje, láttam én már olyan szőlőt, amelyet leveles állapotban metszettek – tette hozzá a szakember. – Az is tévhit, hogy jó addig megmetszeni, míg nem folyik a növény leve. A szakirodalom szerint ugyanis a vegetáció beindulásakor még nem táp-anyagot vesz fel a növény, csak nedvességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!