Gazdaság

2014.08.05. 14:35

Horgászat - A büntetés mértéke az eddiginél magasabb lesz

Szombathely - A kormány meg akarja változtatni a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt: emelnék a bírságok összegét. Vas megyében üdvözlik a döntést.

Peltzer Géza

A horgászokat elsősorban a törvényben meghatározott halvédelmi bírság érinti, melynek legkisebb összege tízezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. A most elfogadásra kerülő rendeletben részletesen szabályozzák, hogy az egyes szabálysértéseknél milyen mértékű büntetés várható. A tervezet szerint az állami horgászjegy vagy a turista állami horgászjegy hiánya esetén 10 ezer–30 ezer forint, a területi jegy hiánya esetén 20 ezer–40 ezer forint, a fogási napló hiánya esetén 10 ezer forint lehet a bírság.

A jogosulatlanul halászó személy magasabb bírságra számíthat: az állami halászjegy hiánya esetén 50 ezer, a területi jegy hiányáért 30 ezer forintot kell fizetni. A fogási napló hiányáért itt is 10 ezer forint a bírság. A orvhalászok, orvhorgászok 100-500 ezer forint közötti bírságra számíthatnak, ha például sorhoroggal, csapóhoroggal vagy egyéb tiltott módon próbálkoznak. A vízhasznosítók esetében és a halgazdálkodással érintett vállalkozások esetében a halgazdálkodási bírság legkisebb összege 50 ezer forint, legmagasabb összege ötmillió forint.

Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke az engedély nélküli, orvhorgászatot folytató személyekkel szemben kiszabható bírságtételeket nem tartja túlzottnak, egyes esetekben még további szigorítást is indokoltnak tart, melyre javaslatot is tettek a véleményezés során, az országos szervezetükön, a MOHOSZ-on keresztül. A Magyar Országos Horgász Szövetséghez tartozó tagszervezetek évente átlagosan két, két és fél milliárd forint értékben vásárolnak halakat horgászvizeikbe, hogy a horgászati igényeket kielégítsék.

A becsületes, engedéllyel rendelkező horgászok által megfizetett díjakból lehet a horgászvizeket hosszú távon jól halasítani, üzemeltetni, ezért a hallopás és az engedély nélküli horgászat nem tekinthető bocsánatos bűnnek. Az orvhalászat, és az orvhorgászat visszaszorításához a tavaly elfogadott új Büntető Törvénykönyv is jelentős segítséget jelent. Az új Btk. rendelkezései szerint a büntetés mellett az „elkobzás" is komolyan veszélyezteti a tilosban járót, ugyanis elkobozzák a vétség elkövetéséhez használt eszközöket, a bűncselekmény elkövetése útján létrejött dolgokat és azokat az eszközöket (gépkocsit) is, amelyeket a dolog elszállítására használtak.

- A szövetség az idén az új jogszabályokhoz igazodva megújította halőrzési rendszerét, mely a szabályok betartatásához elengedhetetlen. Jelenleg 7 fő rendészeti vizsgával rendelkező halászati őr és 35 társadalmi halőr védi a szövetségi vizeket. A Vas Megyei Rendőr-főkapitánysággal is megújították a szövetség együttműködési megállapodását a vasi vizek halállományának és a vízi életterének fokozott védelme, az ezzel összefüggő jogsértések megelőzése, felderítése, a halgazdálkodási jog gyakorlásához szükséges feltételek biztosítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!