Gazdaság

2006.06.14. 22:00

Jó lesz újra átnézni

Mórocz Zsolt

A tavalyi szja-bevallás tulajdonképpen senkit sem érdekel már. A benyújtási határidõk régen elmúltak, a hibás bevallásokat is kijavították, az adófizetõk és a szakma teljes figyelme a tervezett módosításokra, várható költségváltozásokra irányul.
Pedig az adókedvezmények szempontjából érdemes átnézni még egyszer legalább az internetes bevallásokat.
Az adóhivatal 2003-tól fogad internetes kitöltéssel készített szja-bevallásokat. A kitöltési programnak kezdettõl fogva része - valamilyen szintû - adatellenõrzés is, amely eleinte szinte kizárólag a számszaki összefüggésekre korlátozódott, aztán egyre inkább a tartalmi összefüggésekre is kiterjedt.
A teljes tartalom azonban nem ellenõrizhetõ, egyszerûen azért, mert az adókedvezmények feltételrendszerének bonyolultsága lehetetlenné teszi. Egyes összefüggések vizsgálata a program futási idejét növelné ésszerûtlenül hosszúra. Más összefüggések meg egyáltalán nem is programozhatók, illetve az eddiginél is több adat bekérését igényelnék, még tovább bonyolítva ezzel a nyomtatványt.
A hibátlan bevallás elkészítéséhez tehát nélkülözhetetlen a törvény, de - legalább a kitöltési útmutató - alapos áttanulmányozása. Internetes bevallás mellett az ember általában nem bajlódik a kitöltési útmutatóval, annál is inkább, mert a hibák jelen- tõs részénél a program viszszajelez. Az adóhivatal a kedvezményt nyújtó szerveze- tek adatszolgáltatásaiból az adatállományokat feldolgozó programok segítségével gyorsan és egyszerûen ki tudja szûrni a jogtalanul igénybe vett kedvezményeket. És ahogyan az élet más területén, a törvény nem ismerete itt sem ment fel senkit a következmények alól.
Az internetes program a 2005. évi szja-bevallásoknál nem tudja vizsgálni a következõ eseteket
1. Lakáshitel kedvezménye 5 millió forint jövedelem felett már nem engedi igénybe venni, de 3,4 millió és 4 millió jövedelem között nem tudja figyelni a határokat.
2. Családi kedvezmény 8 millió és 8 millió 600 forint között nem tudja figyelni a kedvezmény törvény szerinti csökkentését
3. Felnõttképzés kedvezménye a maximálisan adható 60 ezer forinton belül nem veszi figyelembe, ha az adóévben 10 hónapnál rövidebb idõre jár a kedvezmény.
Érdemes tehát e három szempontból még egyszer átvizsgálni a bevallást, mert a hiba önellenõrzéssel, adóbírság nélkül kijavítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!