Gazdaság

2009.04.22. 02:29

Szállodák: esély a túlélésre

Körkép - Bár tavaly még növekedés volt megfigyelhető a hazai idegenforgalomban, a válság hatására az idén már visszaesés várható, emiatt - illetve az építőipar nehézségei miatt - változásokra kell számítani a hotelpiacon is.

Burkon László

A turistaforgalom vissza-esése és az ingatlan-, valamint az építőipar nehézségei miatt a hotelpiacon is változásokra lehet számítani. Elemzők szerint a 3-4 csillagos szállók lesznek a válság túlélői.

A Központi Statisztikai Hivatal régiós igazgatóságának adatai szerint a tavalyi év második felében kibontakozó gazdasági recesszió még nem éreztette hatását Vas megye idegenforgalmában. A kereskedelmi szálláshelyek 2008-ban tovább tudták növelni forgalmukat. A szállásokat az év során összesen 360 ezren keresték fel, 22,4 százalékkal többen, mint 2007-ben. A vendégéjszakák száma átlépte az 1,1 milliót, ami 15,3 százalékos emelkedésnek felel meg. A turistaforgalom január és április kivételével minden hónapban magasabb volt, mint a megelőző év azonos időszakában.

A külföldi vendégek száma valamivel lendületesebben (24,5 százalékkal) bővült, mint a magyaroké (21 százalék), a vendégségben eltöltött idő viszont a hazai turisták körében emelkedett dinamikusabban. A kereslet élénkülése nyomán javult a szálláshelyek kihasználtsága, az üzemeltetők az év során összességében a szobák 41,6 százalékát tudták kiadni. Az átlagosnál nagyobb kapacitáslekötéssel működtek a legalább háromcsillagos hotelek, illetőleg a gyógy-, a wellness- és az apartmanszállók. Az egyéb kereskedelmi szálláshelyek iránt csökkent az érdeklődés. S még egy adat: a vendégek kiszolgálásáról Vas megyében tavaly 1706 munkavállaló gondoskodott, 26,7 százalékkal több, mint 2007-ben. Azóta vélhetően ez a szám is csökkent.

Az idei év turistaforgalmára vonatkozóan még kevés az adat, de szinte minden területen visszaesésről hallani. Például: a hoteleladások 2008-ban jelentősen visszaestek az egész világon, bár Európában kevéssé. Sőt: egy független elemzés szerint a közeljövőben a kelet-közép-európai térség jóval előnyösebb lesz hotelfejlesztés szempontjából, mint Nyugat-Európa.

- A régióban a magyar szállodapiac Csehországgal együtt érett piacnak számít, itt a nagy hotelfejlesztési boom az elmúlt 20 évben már lezajlott. A piaci érettség nagyobb védelmet nyújt Magyarországnak válság idején, míg a román vagy a lengyel piacon számos olyan folyamatban lévő szállodafejlesztésről tudunk, amelynek befejezését veszélyezteti a válság. Azonban itthon is lelassult a szállodafejlesztés, hiszen ez egy tradicionálisan kockázatosabb piacnak számít, és a válság hatására a finanszírozó bankok óvatosabbak lettek - mondta Lovro Adrienn, az ABLON nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport ügyvezető igazgatója.

A magasabb kockázat miatt Budapesten több mint 20 szállodaprojektet állítottak le. A még átadás előtt álló 15 projekt révén az idén 600-700 hotelszobát adnak át, ezek 13 százaléka öt-, míg 87 százaléka négycsillagos. Budapesten a szobakapacitás-kihasználtság februárban alig 27 százalékos volt a KSH adatai szerint, ami 10 százalékos visszaesést jelent.

A gyenge forint miatt Magyarország azonban továbbra is vonzó célpont lehet a külföldi, főleg a német utazók számára, derül ki a berlini nemzetközi turisztikai börze legutóbbi felméréséből. Budapest előnyösebb helyzetben van a vidéki városokhoz képest, mert a beutazó vendégek 75 százalékának a főváros az úti cél, és döntő többségük szállodában száll meg.

Optimizmusra ad okot, hogy várhatóan a szabadidős turizmus kisebb mértékben fog csökkenni, mert a nyugat-európai látogatók a korábbi drága egzotikus utazásaik helyett közelebbi, így akár magyarországi helyszíneket fognak választani. Az üzleti turistaforgalomnál viszont nagyobb visszaesés várható. Szakértők szerint az ötcsillagos szállodák népszerűsége csökkenni fog, a szabadidős turizmus is a három- és négycsillagos szállodák irányába mozdul el.A gyenge forint miatt Magyarország továbbra is vonzó célpont lehet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!