Gazdaság

2010.09.19. 17:50

Tízezreket spórolhatunk

Első ízben kaptak energiatakarékossági díjat a legkedvezőbb fogyasztású szórakoztató elektronikai és háztartási készülékek gyártói a minap.

Vas Népe

A díjat az E.ON Energiaszolgáltató Kft. alapította, mely tíz kategóriában hirdetett eredményt az összesen 59 termékkel pályázó készülékgyártók között. Pál Norbert, a társaság ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta:

– Az energia hatékonyabb felhasználása a környezet védelmének egyik alapja, ezért mindannyiunk közös érdeke. A díjat azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsünk ügyfeleinknek minél kedvezőbb fogyasztású készülékeket vásárolni, ezzel ugyanis nemcsak a környezetet, hanem saját pénztárcájukat is kímélik.

Az elismerésre pályázó készülékeket a Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet szakértői vizsgálták. Ennek során modellezték az eszközök felhasználási szokásait és értékelték energiafogyasztásukat. Az eredményből kiderült, hogy a nyertes készülékekkel valójában a fogyasztók nyernek, hiszen éves szinten akár több tízezer forint energiaköltséget is megtakaríthatnak. Egy takarékos mosógéppel például hatezer, hűtővel nyolcezer, egy porszívóval pedig akár 15 ezer forintot is spórolhat a tulajdonosa, nem beszélve a mostanság divatos plazma- és LCD televíziókról.

Pál Norbert szerint egy átlagos magyar háztartás évente körülbelül 2200 kWh energiát fogyaszt. Ha ezt az értéket a 3,8 millió háztartásban csak 100 kWh-val sikerülne csökkenteni, az országos szinten 380 GWh megtakarítást jelentene. Ez az energiamennyiség elegendő lenne Pécs városának egyévi teljes áramigényének fedezésére. Olyan nagy megtakarítási lehetőségekről van tehát szó, hogy érdemes ilyen készülékek vásárlásánál az iránt is érdeklődni az üzletekben, hogy mely termékek nyertek energiatakarékossági díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!