Gyöngyösfalu

2015.03.31. 09:44

A Rómát megjárt Gyuszi atya a szülőfalujában, Gyöngyösfaluban tartott előadást

A tornacsarnok volt a helyszíne az önkormányzat által januárban, a közösségépítés szándékával útjára indított Közéleti Klub harmadik rendezvényének, ahova egy régi kedves ismerőst, a falu szülöttét, dr. Perger Gyula atyát várták előadónak.

Civil Tudósítónktól

Meg is érkezett „Gyuszi”, szinte mindenki így üdvözölte őt szülőfalujában. Mindenkit megismert, mindenkihez volt egy kedves szava. Elmondta: ő még Rómában sem szakadt el falujától, mindig ide kötik gyökerei, az emlékei. A sok üdvözlés miatt kicsit később kezdődött a program, de stílszerűen szólva ez bocsánatos bűn volt. A rendezvényre száz gyöngyösfalui hívő és nem hívő polgár érkezett, a falu lakosságának egytizede.

Az atya személyes gondolatát is megosztotta a megjelentekkel: - Már sok helyen tartottam előadást itthon és a világban, de ez az első alkalom, hogy ezt szülőfalumban tehetem meg. Nagyon örülök ennek, nagyon köszönöm a meghívást - mondta, és mindenki elhitte, mert ahogy mondta, attól el kellett hinni.

Aztán elkezdődött előadása Mindszenty József bíborosról, Magyarország egykori hercegprímásáról, a fehér vértanúról. A témának több aktualitása volt. Egyrészt a nagyhét, a feltámadás, húsvét ünnepe közeleg, ilyenkor jobban a vallás felé fordulunk. Másrészt Perger Gyula Mindszenty József kiváló ismerője, hiszen „diplomamunkáját” is a bíboros életének egy szakaszáról írta. Harmadrészt 2015-ben több kerek Mindszenty-évforduló is van. Mindszenty (Pehm) Józsefet 100 éve, 1915-ben szentelte pappá a szombathelyi Székesegyházban gróf Mikes János megyés püspök. 70 évvel ezelőtt kapta meg esztergomi érseki kinevezését, és negyven éve fejezte be földi pályáját. Az örök emlékű bíboros életéről, Vas megyei kötődéséről, papi munkásságáról, az Andrássy 60.-ban és a börtönben elszenvedett kínjairól hallhattunk Mindszenty-idézetekkel hitelesített mondatokat. Aztán az 56-os forradalom felemelő és szabadító pillanatai, majd a budapesti amerikai nagykövetség bezárt biztonsága, végül a kommunista hatalom által kikényszerített száműzetés évei. „Devictus vincit”, azaz „legyőzetve győz”. Ez volt Mindszenty József püspöki kinevezésekor választotta igéje. Mintha már akkor tudta volna

Az előadáson sok nagyszerű gondolatot, sok tudományos ismeretet kaptak  a résztvevők. Gazdagodtak tudással, érzésekkel, az egyházi szolgálat és egy emberi sors megismerésével. Az előadó és előadása által sugárzott szellemiség, az összetartozás megérzése és megélése tette igazán gazdagabbá Gyöngyösfalu száz polgárát.

Nádor István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!