Halogy

2015.10.21. 14:20

Cserépkályha fűt már Pásti Dóráéknál – Halogyra került a magyarszombatfai versenymunka

Halogy – Húsz cserépkályhát ajánlott fel egy magyarszombatfai cég idén is a Vöröskeresztnek. Az ország minden megyéjébe jutott hordozható cserépkályha, Vas megyében egy halogyi családnak könnyítik meg a fűtést.

Bakos Ágnes

– Délelőtt be is fűtöttek vele, megmutatták, hogyan kell, de most pár hétig csak szárítófűtést lehet végezni, utána meg száraz fával begyújtani – mutatta a szerdán kapott cserépkályháját Pásti Dóra. Párjával és kislányukkal, Kalányos Lucával élnek a kis halogyi házban. Ők a Vas megyei kedvezményezettjei a Vöröskereszt idei „Meleg otthon a hideg hónapokra” akciójának.

Eddig teatűzhellyel fűtötték a szobát, Dóra azt mondta, az nem tartja a meleget, így sokkal kényelmesebb és takarékosabb lesz a fűtés.

– Megyénként három rászoruló családot terjesztettünk fel idén is – mondta Vinczéné Kenedli Csilla, a Vöröskereszt Vas megyei szervezetének igazgatója.

Olyan rászoruló, hátrányos helyzetű családokat választottak ki, akik számára rossz anyagi körülményeik miatt különösen nagy kihívást jelent a téli fűtésszezon átvészelése.

– Tavaly sárvári családnak vittünk cserépkályhát, idén Körmend környéki volt mindhárom felterjesztett családunk, azért, mert a körmendi vöröskeresztes szervezet az egyik legaktívabb a megyében – mondta el a kiválasztási folyamatról az igazgató. A főállású területi vezetők egyébként is járják a környéket, kérdezősködnek, megismerik, ismerik a helyieket – így esett a választás Dóráékra is. Országosan egy bizottság dönt arról, hogy a megyénként három jelölt közül ki kapja az adott évben a több százezer forint értékű kályhát.

– Kereskedelmi forgalomba nem kerülnének ezek a kályhák, ugyanis versenymunkák. Nyaranta tart cégeknek, műhelyeknek, mesterembereknek versenyt egy magyarszombatfai kályhás vállalkozás. A versenyen készült munkákat, miután zsűrizték, felajánlja jótékony célra a cég – mondta Vinczéné Kenedli Csilla.

Ez azt jelenti, hogy az Őrségben, Magyarszombatfán készült kályhákkal fűtenek az egész országban a rászorulók.

Húsz kályhát szállítottak ki a kiválasztott családokhoz októberben. A mostani, zalai és Vas megyei átadással lezárult az idei „Meleg otthon a hideg hónapokra” akció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!