magyar híresség Hollywoodban

2019.03.12. 10:32

Előkerült Kertész Mihály sosem látott fotóalbuma

A 40 fényképet tartalmazó albumot valószínűleg a Warner Bros. készítette a magyar származású rendező számára.

Az értékes albumot az Amerikában Michael Curtizként ismert rendező unokahúga, a Kaliforniában élő Linda Goldfarb ajándékozta a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának. A szervezet közleménye szerint

a 23x26 cm-es album több ritka, még sehol sem publikált felvételt is tartalmaz: bécsi, berlini és hollywoodi forgatásokon készült werkfotókat, portrékat, családi körben és társasági eseményeken készült felvételeket.

A legkorábbi kép 1914-ben, a legkésőbbi 1949-ben készült. Megörökítik Kertész 1931-es hazalátogatását éppúgy, mint a Warner Bros. vezetőjének, Jack Warnernek 1937-es budapesti útját is. Az albumot ide kattintva tudja végigböngészni.

„Egyetlen más rendező műveit sem nézik ilyen szertartásosan. Az amerikaiak ma is a Fehér karácsonnyal (White Christhmas) ünneplik a karácsonyt, a Yankee Doodle Dandyt nézik a függetlenség napján, és a szerelmet a Casablanca nézése közben találják meg” – írja Kertész Mihályról szóló részletes életrajzi művében Alan K. Rode, a neves amerikai filmtörténész.

„Egészben vagy részben 181 filmet rendezett

– folytatja a szerző a könyv előszavában –, termékenysége meghaladta John Fordét és George Cukor, Victor Fleming és Howard Hawks életművét együttvéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában