Ország-világ

2020.12.21. 11:40

Van esélyünk a havas karácsonyra – ennyi hó kell hozzá, hogy hivatalosan fehér legyen

Az előrejelzések alapján a hét első napjai borúsak és esősek lesznek, de karácsonykor már havazás is várható.

Forrás: Shutterstock

Péntekig országszerte lesz csapadék, de ez a legtöbb helyen eső formájában hullik le – írja a met.hu.

December 25-én azonban hidegebbre fordul az idő,

és többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan, dél felé haladva egyre nagyobb eséllyel várható kezdetben eső, majd a nap második felében havas esőbe, elsősorban magasabb helyeken havazásba válthat a csapadék halmazállapota.

Mivel északnyugat felől érkezik a hideg levegő, így a hegyek mellett főleg a Dunántúlon van nagyobb esély a halmazállapot-változásra este.

Fotó: Shutterstock

 

Legalább 2,5 centiméternyi hó kell a fehér karácsonyhoz

A meteorológiai szolgálatok szerint legalább 2,5 centiméternyi hóra van szükségünk ahhoz, hogy december 25-én reggel bizton jelenthessük, hogy „fehér karácsonyunk” van – írja az Origo. A közhiedelemmel ellentétben nem szükséges, hogy ennél több hó essen frissen karácsonykor vagy szenteste,

sőt a napokkal vagy hetekkel korábban leesett, de még el nem olvadt hó „technikailag még mindig számít”.

Összefoglalva tehát mindent beleszámítanak, ami karácsony napjáig „jön és marad”. De mi a pontosan 2,5 centiméternyi hó jelentősége? Mindössze annyi, hogy ez már bármilyen felületen leplet képez és jól mérhető minden terepen, akár egy füves részen is.

Fotó: Shutterstock

A hó és a karácsony kéz a kézben járnak

Nagy kérdés azonban az is, hogy miért olyan fontos a legtöbb ember számára, hogy a tökéletes ünnepi hangulathoz a karácsony is fehér legyen? A szakemberek szerint ennek megválaszolása érdekében figyeljünk a naptárra és az éghajlatra.

Az északi féltekén a téli napforduló, vagyis a csillagászati tél első napja december 21-e vagy 22-e körül következik be, tehát csupán néhány nappal a karácsonyi ünnep előtt.

Mivel a karácsony a téli szezon egyik ékköve és ezt az időszakot általában a hideg és a hó jellemzi, ezért természetes, hogy a hó és a karácsony a gondolatainkban kéz a kézben járnak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában