Bulvár-celeb

2024.03.12. 08:46

Koraszülött babát hagytak a szolnoki kórház inkubátorában (videó)

Eddig minden vizsgálat szerint egészséges a Hetényi inkubátorában talált, koraszülött Máté.

Mátét 30 nap múlva örökbe lehet fogadni, ha nem jelentkeznek érte addig a hozzátartozói

Forrás: Shutterstock

Fotó: estherca

Már több mint egy napja megszülethetett a Hetényi inkubátorában szombaton talált kisfiú, mielőtt az életmentő készülékbe helyezték. Ezt a kórház szakemberei a köldökcsonk száradásából állapították meg. A 2 kiló 6 dekagrammal született koraszülött, de egészséges babát Máténak nevezték el az őt megtaláló dolgozók – írja a szoljon.hu.

„Szombat este 20 óra 20 perckor jelzett a babamentő inkubátor. A kolléganőm, a koraszülött intenzívre ügyelő Topai Krisztina azonnal lejött a nővérekkel, és itt találtak egy egészséges, 2 kilogramm 6 dekagrammos kisfiút” 

– mutatta a hétemeletes tövében található életmentő inkubátort dr. Berdó Éva neonatológus szakorvos, a Hetényi Koraszülött Osztályának részlegvezető főorvosa. 

„A baba az érettségi jegyek alapján koraszülött volt. Nem hűlt le, a köldökcsonk ugyan nem volt elkötve, de már száradófélben volt, ami azt jelenti, hogy 24 órán túl születhetett meg. A 2 kiló 6 dekagrammal született koraszülött, de egészséges babát Máténak nevezték el az őt megtaláló dolgozók”

– mondta a szakember.

Mint megtudtuk, ránézésre ugyan semmi nem utalt fertőzésre, a babát azonnal felvitték a kórház Koraszülött Osztályára, ahol meleg inkubátorba helyezték.

„Bár nem volt lehűlve, de ennek elkerülése érdekében ezt a módszert kell alkalmazni, hiszen ő egy koraszülött baba, körülbelül 7 és fél hónapra született. A terhesség 40 hét, és az érettségi jegyek alapján ez a kisfiú 34-35 hetes.

 Jól táplálható volt, de kiegészítésképp kapott még infúziót is, és a laborvizsgálat eredményei azt mutatták, hogy nem volt fertőzés a szervezetében, ami egyébként a koraszülöttek esetében 40 százalékra tehető. Ami pedig óriási szerencse, hogy nem volt légzészavara sem, így nem igényelt gépi lélegeztetést” – hangsúlyozta a főorvos.

Mint elmondta, a baba megkapta a kötelező védőoltást a májgyulladás B-vírusa ellen, hiszen szűrési eredmény nem állt a kórház rendelkezésére. A szabály pedig az, hogy ezt 12 órán belül be kell adni. Emellett egyéb vizsgálatokra is küldtek vérmintákat, melyek eredményei még nem érkeztek meg.

„A kórház értesítette a védőnőt is, ilyenkor az a szabály, hogy egy határozat születik, és örökbeadható, amennyiben 30 napon belül nem jelentkezik érte az anya”

– tette hozzá a szakember. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában