Innováció ösztönzése

2018.03.09. 14:58

Szijjártó Péter: Magyarország Európa legversenyképesebb beruházási környezete

A miniszter "öldöklőnek" nevezte azt a versenyt, amely ma már a nagy nemzetközi vállalatok beruházásaiért folyik. "Modernkori ipari forradalom zajlik" - mondta.

Forrás: MTI Fotó

Európa legversenyképesebb beruházási környezetének nevezte Magyarországot a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben.

Szijjártó Péter az NI Hungary Kft. új épületének alapkőletételén kiemelte: ma Magyarországon vannak Európa legalacsonyabb adói, az egyetlen egyjegyű társasági adó, a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadó, a gazdasági fejlődés üteme pedig tartósan 4 százalék feletti, miközben a munkanélküliség 3,8 százalék.

A miniszter „öldöklőnek” nevezte azt a versenyt, amely ma már a nagy nemzetközi vállalatok beruházásaiért folyik. „Modernkori ipari forradalom zajlik” – mondta, hozzátéve: ebben az új típusú versenyben szinte nap mint nap érvelni kell azért, hogy a beruházásokat Magyarországra hozzák.

Magyarország megállta a helyét a versenyben – nyomatékosította Szijjártó Péter.

A külgazdasági miniszter üdvözölte az NI új beruházását, amellyel 210 munkahelyet hoznak létre döntően diplomás, két nyelven beszélő munkavállalóknak. Az új elektronikai gyártóüzem és szolgáltató központ 5,44 milliárd forintos beruházásához 2,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a kormány

- közölte Szijjártó Péter.

Elmondta azt is, hogy 1700 amerikai cég működik hazánkban, a s több mint 100 ezer embernek adnak munkát. Az elmúlt években Debrecen és a szaktárca befektetési szervezete együttműködésének eredményeként 24 beruházást vittek Debrecenbe 140 milliárd forint értékben, amivel 3791 új munkahelyet hoztak létre – sorolta Szijjártó Péter.

Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint „a magyar gazdaságban alapvető szerkezetváltás következik be”. Biztató arányban nő a magas hozzáadott értéket képviselő vállalkozások száma, a digitalizáció, a munkaerő-igényesség és -hatékonyság – jelezte, megjegyezve, hogy mindezzel nem mindig tart lépést a szabályozás.

Felidézte, hogy amikor 2001-ben az NI Hungary Kft. megkezdte a működését Debrecenben, átalakították, befektetőbaráttá tették a helyi adórendszert, amit akkor az Alkotmánybíróság előtt is meg kellett védeni.

Kósa Lajos méltatta a gazdasági expanziót előtérbe helyező magyar külpolitikát, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország 2030-re eléri az Európai Unió fejlettségi átlagának 70 százalékát, 2050-re pedig az uniós átlagot.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere szerint „a National Instruments 17 éves jelenléte a városban a modern, innovatív és dinamikusan fejlődő Debrecen szimbóluma lett”.

Utalt rá, hogy amikor az NI megkezdte a működését Debrecenben, akkor a helyi gazdaság, a tradicionális iparágak – élelmiszeripar, feldolgozóipar – rendkívül nehéz helyzetben voltak, s az amerikai cég megjelenése irányította rá a városvezetés figyelmét, milyen nagy lehetőségek rejlenek az innovatív, tudásalapú gazdaságban azzal az egyetemi háttérrel, amivel Debrecen rendelkezik.

Az NI a modern, 21. századi debreceni gazdaság alapjait rakta le 2001-ben azzal, hogy a városban megépítette első tengeren túli gyártóüzemét – jelezte a polgármester hozzátéve: 2014 és 2018 között a munkahelyteremtő beruházásoknak, az azokhoz kapcsolódó kormányzati támogatásoknak, és a kkv-szektort erősítő GINOP-forrásoknak köszönhetően 230 milliárd forint működő tőke áromlott, illetve áramlik be a városba, létrehozva ezáltal 4700 új munkahelyet.

Alex Davern, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatója kiemelte: az NI fontos küldetésének tartja a magyarországi innováció ösztönzését, ezért a magyar kormány stratégiai céljaival összhangban, valamint a Magyarország által kínált kedvező beruházási környezetet figyelembe véve úgy döntött a vállalat, hogy további befektetéseket hoz Debrecenbe.

Emlékezetett rá, hogy az NI 2016-ban egy 5,5 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósítására vonatkozó szándékát jelentette be, amely 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását teszi lehetővé, ezáltal elősegítve az NI globális szolgáltató központjának kapacitásbővítését. A projekt fontos eleme továbbá a debreceni leányvállalat új, negyedik épületének létrehozása.

Az épület 250 munkavállaló számára biztosít majd kiemelkedő színvonalú munkahelyet és várhatóan 2019 végén adják át. A 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely betöltése is előrehaladott fázisban van, ugyanis a fejlesztésnek köszönhetően 180 új munkavállalót már felvettek az NI Hungary Kft.-hez. A munkavállalók mérnöki és informatikai kutatás-fejlesztési és más emberi erőforrás, értékesítési és szolgáltatási területen lévő, magas hozzáadott értékű pozíciókban dolgoznak majd, majdnem 95 százalékuk felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelv ismeretével rendelkezik – hangzott el az alapkőletételen.

A texasi székhelyű National Instruments megközelítőleg 1500 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, a debreceni leányvállalat pedig Hajdú-Bihar megyében a harmadik legnagyobb munkáltató. Az elmúlt 17 év fejlesztéseinek köszönhetően a vállalat teljes hardware gyártásának jelentős része Debrecenben történik, a magas hozzáadott értékkel bíró termékek túlnyomó többségét exportálják.

A debreceni leányvállalatnál működnek olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport tevékenysége révén pedig a debreceni leányvállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban.

Borítófotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az NI Hungary Kft. új épületének alapkőletételén Debrecenben 2018. március 9-én. 

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában