Drágulás

2018.06.24. 07:38

Az egekben a fővárosi albérletárak

Akkor sem ússzuk meg olcsóbban, ha nem bérelni, hanem megvásárolni szeretnénk a lakást.

A fővárosban hosszú távú lakáskiadásnál az új garzonok havi bérleti díja átlagosan 125 ezer forint, a kétszobásoké 168 ezer forint, a háromszobásoké a 200 000 forintot is meghaladhatja, a díjak kerületenként és városrészenként jelentős eltéréseket mutatnak – közölte a Cordia Zrt. az MTI-vel.

A közleményben Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója kifejtette, a befektető lakástulajdonosok szempontjából alapvető megtérülés, a vételár és a bérleti díj aránya is jelentős eltéréseket mutat. Bár a legmagasabb bérleti díjakkal általában azokban a kerületekben találkozhatunk, ahol az új otthonok négyzetméterára a legmagasabb, a vételárat mégsem mindig az itt elhelyezkedő ingatlanok termelik ki a leggyorsabban. A külső kerületekben pedig a szűk bérleti piac jelenhet kockázatot.

Példaként említették, hogy a kétszobás lakások legmagasabb havi bevétele a Nagykörúton belül mutatkozik, ez átlagosan 190 000 forint, ám ez egyben a legdrágább hely is, hiszen

itt az új lakások átlagos ára meghaladja az 1 millió 100 ezer forintot négyzetméterenként.

A XIII. kerületben a Marina-parton a kétszobás lakások havi bérleti díja átlagosan meghaladja a 190 000 forintot, ugyanis az itt található lakások átlagos négyzetméterára eléri a 890 ezer forintot. A kerület angyalföldi részén alacsonyabb, átlagosan 145 000 forintos bérleti díjért adhatók ki a kétszobás lakások, miközben a lakások átlagos négyzetméterára 620 000 forint.

Arról is beszámoltak, hogy 2018. márciusában

Budán az új építésű lakások átlagos négyzetméter ára 784 000 forint volt, Pesten pedig 709 000 forint.

Továbbra is az V. kerület a legdrágább, az itt található lakások négyzetméterára megközelítette a 2 millió forintot, ezt követi a VI. és a VII. kerület 900 000 forint fölötti átlaggal. A VIII. és IX. kerületben 700 000 forintos, a IV. és a X. kerületben az átlagos négyzetméterár meghaladta a 600 000 forintot.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Arno Images / Cultura Creative

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában