otthonteremtő hitelek

2020.01.30. 08:14

Egyre többen szerződnek a futamidő végéig fix kamattal

A múlt évre tíz százalék fölé nőtt a végig fix kamatozású konstrukciók súlya az új lakáshitel-szerződéseknél, az arány várhatóan tovább emelkedik. A legalább tízéves kamatperiódust választó ügyfelek stabil többségbe kerültek.

Forrás: Shutterstock

Majdnem 90 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek tavaly november végéig a háztartások tíz éven túli kamatperiódus mellett, ez 10,6 százalékos arány az egy évvel korábbi 7,3-del szemben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból.

A Világgazdaság arról ír, hogy tekintettel arra, hogy a tíz éven túli kamatfixálású hitelek döntő részénél a futamidő végéig változatlan a kamat, az elmúlt évről már elmondható, hogy

az új lakáshitelek majdnem egytizedénél már végig azonos kamatkondíciókkal lehet számolni.

A tíz éven túli kamatperiódusú hitelek súlya ráadásul az idő előrehaladtával lassan, de fokozatosan emelkedett az új szerződéseknél: a mennyiségük csak a novemberi hónapot vizsgálva már 8,8 milliárd forintot ért el, ami hozzávetőleg 12 százalékos súlyt képez.

A végig fix kamatozású lakáshitelek népszerűségének növekedésétől függetlenül is egyre hosszabbra nyúlik a lakáshiteleknél jellemző, átlagos kamatperiódus.

A Világgazdaság cikke itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában