Ország-világ

2020.11.23. 06:22

Nemsokára tesztelik Magyarország első akkumulátoros hibrid mozdonyát

Hamarosan megérkezik Magyarországra az első villany-hibrid mozdony, amelyet a Rail Cargo Hungaria rendelt meg a kínai gyártótól. A pandémia Európa-szerte korszerűsítésre, technológiaváltásra ösztönzi a vasúttársaságokat, ennek látható jelei mutatkoznak meg hazánkban is.

A Rail Cargo Hungaria (RCH) két hibrid vontató- és két hibrid tolatómozdonyt rendelt a világ egyik legnagyobb vasúti járműgyártó vállalatától, a kínai CRRC-től.

Az első mozdony elkészült, úton van Európa felé, és tesztelése hamarosan megkezdődik Magyarországon

– tudta meg a Magyar Nemzet a vasúti fuvarozótól.

A járművet a világ legnagyobb vasúti járműgyártó vállalata, a CRRC Zhuzhou mérnökei tervezték, a gyártás a Hunan tartományban lévő üzemben történik. A 2019-ben kötött szerződés értelmében a CRRC a Rail Cargo Hungaria által megadott paraméterek szerint fejleszti ki a villany-hibrid üzemű, nulla emissziós tolató-, valamint a nagy teljesítményű vontatómozdonyokat. Egyelőre két-két jármű készül, de ha a gépek teljesítik a társaság elvárásait, további húsz-húsz mozdony gyártására is lehetőség lesz. Kovács Imre, a Rail Cargo Group igazgatóságának tagja egy háttérrendezvényen a napokban azt mondta, hogy a csoport távlatilag összesen kétszáz hibrid tolatómozdonyt kíván beszerezni. Az első tolatómozdony szeptemberben már elkészült, a további járművek gyártása folyamatosan zajlik.

A hibrid technológia meglehetősen új a vasúti üzemben, de mert az EU a jövőben nem támogatja dízelmozdonyok vásárlását, új megoldásokat keresnek a fuvarozók.

A hibrid előnyei akkor mutatkoznak meg igazán, amikor a vonat felsővezeték nélküli szakaszon továbbít kocsikat. Ilyenkor ugyanis a mozdony az energiát a Last Mile Power Package (utolsó mérföld akkupakk) akkumulátoraiból nyeri. A villanymozdonyokkal vontatott áruszállító vonatok a felsővezetékkel ellátott pályákon nagy távolságokon gazdaságosan, sok árut képesek elszállítani, amikor azonban a célhoz közelednek, váltaniuk kell, hiszen az iparvágányokat, rendező-pályaudvarokat, logisztikai parkokat jelenleg csak dízel vontatással érhetik el. Ez a gyakorlatban mozdonycserét jelent, ez pedig kevésbé hatékony, hiszen időben, költségben, személyzetben többletráfordítást követel.

A Last Mile villany-hibrid vonat képes rá, hogy a nyílt pályán áramszedős villanymozdonyként mozgassa a szerelvényt, majd a nyílt pályáról letérve akár több tíz kilométeren át akkumulátoros üzemmódban eljuttassa azt az átrakóhelyre, ami a Rail Cargo Hungaria esetében legtöbbször a BILK logisztikai központot jelenti. A villany-hibrid mozdonyok kiváltják a dízelmozdonyok használatát, így megelőzik a gázolaj elégetésével járó jelentős környezetszennyezést.

A már említett rendezvényen Kovács Imre, a Rail Cargo Austria igazgatóságának tagja, az RCH igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a pandémia előreláthatóan harminc-negyven százalékkal csökkenti a 2,3 milliárd eurós árbevételű cégcsoport ez évi üzemi eredményét. A társaság 2019-ben félmillió vonatával több mint 105 millió tonna árut továbbított, a járvány körülményei között is zavartalanul üzemel, miközben garantálja a biztonságos munkavégzés feltételeit a 18 országban foglalkoztatott kilencezer munkavállalójának.

Körös Norbert, az RCH vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a társaság csaknem kétezer munkavállalójával és több mint évi harmincmillió tonnás elfuvarozott mennyiséggel a teljes áruszállításból 17 százalékkal részesedő magyar vasúti fuvarozási piac 54 százalékát bonyolítja.

A társaság forgalmának nyolcvan százaléka Magyarország határain kívülre irányul, vagy onnan érkezik, emiatt az RCH munkatársai szinte minden vasúti határátkelőn teljesítenek szolgálatot, ami jelentős erőforrást igényel és magas költséggel jár. A most bevezetett technológiai váltásnak köszönhetően a munkavállalók több határátkelőn már nem lépnek ki az országból, nem mennek át a határváltó állomások túloldalára, hanem kölcsönösség alapján, a partnervasutakkal oldják meg a feladatokat. Ez a változás már életbe lépett az osztrák, a szlovén és a szlovák átkelőkön, és előkészítés alatt áll a román, a horvát és a szerb határállomások esetében is.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában