szabad utazás

2021.05.20. 15:02

Jelentősen nőtt tavalyhoz képest a pünkösdi foglalások értéke

A legfrissebb felmérés szerint Eger, Gyula, Siófok, Pécs és Budapest vonzza a legtöbb vendéget a hosszú hétvégén.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők megkezdik az utazásokat: a Szallas.hu által közvetített bruttó foglalási érték 42 százalékkal nőtt pünkösdre az egy évvel korábbihoz képest – közölte a portál az MTI-vel csütörtökön.

A Szállás.hu legfrissebb felmérése szerint Eger, Gyula, Siófok, Pécs és Budapest vonzza a legtöbb vendéget a hosszú hétvégén. A régiós toplistán Észak-Magyarország és Balaton végzett az élen. Nyugat-Dunántúl iránt nőtt a leginkább az érdeklődés, 42 százalékkal többen foglaltak ide, mint az előző évben.

Mivel a pünkösdi hosszú hétvége az első kiemelt időszak az enyhítések bejelentése óta, ki is használják ezt a védettségi igazolvánnyal rendelkezők – jelezték a közleményben.

A Szállás.hu által közvetített átlagos foglalási ár fejenként és éjszakánként 9217 forint, ez közel 20 százalékos emelkedés az előző évhez viszonyítva. Tavaly a pünkösdi hosszú hétvégén a foglalások 72 százaléka 50 ezer forint alatti, ötödük 50 001 és 100 000 forint közötti kosárértéket képviselt. Idén a foglalások 60,4 százaléka 50 ezer forint alatti, 26,8 százalékuk 50 001 és 100 000 forint közötti, 8,3 százalékuk 100 001 és 150 000 forint közötti kosárértéket jelent.

Átlagosan így többet költenek szállásra a magyarok, ami viszont nem csak az áremelkedésből adódik – emelte ki Trepess Beatrix, a Szallas.hu közösségi média és PR-menedzsere a közleményben. Hozzátette: az utazás hosszának vagy az utazók számának növekedése is hatással van a kosárérték növekedésére. A szakértő szerint beindultak az utolsó pillanatos foglalások is, sokan csak ekkor véglegesítik foglalásaikat, így a statisztikák folyamatosan változnak.

A foglalások alapján a legnépszerűbb tíz belföldi úti cél listájára még Sárvár, Hévíz, Hajdúszoboszló, Szeged és Zalakaros fért fel. A régiók között még a Dél-Alföld és az Észak-Alföld régióban mértek kedvező változást, míg előbbinél 24,2 százalékkal, utóbbinál 6,5 százalékkal nőtt a foglalások száma – mondta Trepess Beatrix.

A vendégek közel harmada hotelben, 26 százaléka apartmanban, 23 százaléka vendégházban, 15 százaléka panzióban és 5 százaléka egyéb szálláshelyen tölti pihenését. Az átlagos foglalási hossz 2,15 éjszaka. A legtelítettebb nap május 24-e, hétfő lesz. A vendégek háromnegyede nem wellness-szálláshelyre megy. Az oldalon foglalók 99,78 százaléka belföldi úti célt keres fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában