pozitív változások

2021.06.29. 17:00

Bodó Sándor: a foglalkoztatáspolitikai intézkedések elérték céljukat

Idén májusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 55 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A magyar foglalkoztatáspolitikai intézkedések elérték céljukat – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait kommentálva.

A KSH kedden tette közzé, hogy az idén májusban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 55 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz, 47 ezerrel az előző hónaphoz képest, és elérte a 4 millió 607 ezret. Májusban a munkanélküliek száma 189 ezer volt, az egy évvel korábbinál 26 ezerrel, az áprilisinál 22 ezerrel kevesebb. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 0,6 százalékponttal, 3,9 százalékra csökkent.

Bodó Sándor kiemelte, hogy a foglalkoztatás növekedésével a munkaerőpiacon pozitív változások történnek, a foglalkoztatási ráta jóval 70 százalék felett van, a munkaképesek 72,6 százaléka dolgozik.

A 3,9 százalékos magyar munkanélküliségi ráta csökkenő tendenciát mutat, és élenjáró mutató Európában. A munkanélküliségi mutatók a legkedvezőbben Lengyelországban, Csehországban és Magyarország alakultak, az Európai Unióban 7 százalék fölött van a ráta – tette hozzá.

Rámutatott arra is, hogy kedvező a magyar foglalkoztatás összetétele, erős a versenyszféra, a közfoglalkoztatottak száma fokozatosan csökken, 83 100-an dolgoznak közfoglalkoztatásban. Kedvező tendenciát mutat a munkaerő áramlása is, a munkavállalók rugalmasan reagálnak a helyzetekre, a magyar munkaerőpiac kezd mobil lenni.

Bodó Sándor elmondta, kezdenek magukra találni a nehéz helyzetben lévő ágazatok is, például a vendéglátás, turizmus. Ugyanakkor egyre több cég jelzi, hogy kevés a szakképzett munkaerő, és alig találnak idénymunkást a mezőgazdaságban – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy az otthoni munkavégzés egyre inkább jelen van a magyar munkaerőpiacon. A legnehezebb időszakban az otthon dolgozók aránya 16-17 százalékot tett ki, mostanában ez 9,7 százalék, ebből 3,9-4 százalék a rendszeres, 5-6 százalék pedig az alkalmanként dolgozik otthon – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában