a szálak Bigéhez vezetnek

2021.11.17. 12:33

A hazai műtrágyaellátás biztonsága miatt aggódik az agrárkamara és a MAGOSZ

A magyar gazdák műtrágyaellátásának biztonsága miatt aggódik a Magyar Gazdaszervezetek és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Közös szerdai közleményükben felháborítónak nevezték a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosának, Bige Lászlónak a nyilatkozatát, amely szerintük az ellátás biztonságát veszélyezteti.

A MAGOSZ és a NAK közleménye felidézte, hogy

a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég a teljes hazai műtrágyapiacot érintő kartellezést tárt fel, és 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellező Bigéékre.

A GVH vizsgálata szerint több hazai szereplő – köztük a baloldalt nyíltan támogató milliárdos, Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Zrt. és vállalatcsoportja – éveken át jogsértően akadályozta az árversenyt, valamint az importot.

A MAGOSZ és a NAK üdvözli a GVH döntését, és a hatóságokat arra kéri, hogy a jövőben is „szigorúan járjanak el az ilyen jellegű törvénysértések, inkorrekt magatartás esetében, valamint határozottan lépjenek fel annak megakadályozásáért.”

A két agrárszervezet kifejtette azt is:

felháborítónak tartják, hogy a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le.

A MAGOSZ és a NAK egyetért az Agrárminisztérium álláspontjával, hogy a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát – hangsúlyozták.

A közleményben kitértek arra is, hogy elmúlt időszakban a világ műtrágyapiacán jelentős áremelkedés tapasztalható, ennek egyik oka az energiaköltségek gyors és jelentős növekedése. Emellett a forint alacsonyabb árfolyama, valamint a nemzetközi szállításoknak a koronavírus-járvány miatti akadályai is az áremelkedés irányába hatottak és hatnak.

A mezőgazdaságban a műtrágyák árának emelkedése jelentős költségnövekedést okoz, ami túlmutat a szántóföldi és kertészeti növénytermesztésen, a költségnövekedés az állattenyésztésbe, élelmiszeriparba is áttevődik – jelezte a két agrárszervezet.

A Nitrogénművek Zrt. szerdai közleménye szerint a vállalat továbbra is teljes kapacitással termel, napi 4000 tonnás termelésével jelentős mennyiségű igényt tud teljesíteni, ennek ellenére „áruhiány léphet fel, ha a belföldi piac időben nem fedezi igényeit”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában