Statisztika

2022.03.05. 10:30

Januárban az üzemanyag-forgalom húzta felfelé a kiskereskedelmet

Az üzemanyag-kiskereskedelemben mért több mint 10 százalékos emelkedés húzta felfelé januárban a kiskereskedelmi forgalom növekedését - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

A KSH közlése szerint januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,5, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.   

Cseresnyés Péter jelezte: ehhez a nem élelmiszer-jellegű kiskereskedelem bővülése is hozzájárult. 

Ebben a szegmensben olyan területeken mértek növekedést (ruházat, illatszer), amelyeknél a koronavírus-járvány idején megtorpanást tapasztaltak.   

A kiskereskedelmi forgalom növekedése azzal magyarázható, hogy nőtt az emberek jövedelme, példaként a nyugdíj prémiumot említette.   

Kitért arra is, hogy dinamikus növekedés jellemzi az internetes kereskedelmet, amelynek a forgalma 2019-ben az egész évet tekintve nem érte el az 1000 milliárd forintot, tavaly viszont már meghaladta az 1300 milliárd forintot. Idén januárban ennek a területnek a forgalma több mint 100 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban ez az érték még 100 milliárd forint alatt volt.   

Cseresnyés Péter kérdésre válaszolva elmondta, nem tudják, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzet, milyen hatással lesz a forgalomra, de reményei szerint a kiskereskedelemben nem lesz megtorpanás, hiszen a családi jövedelmek nőttek, ami arra készteti az embereket, hogy vásároljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában