Hazai turizmus

2022.12.27. 18:00

Erős szilveszterre készülhetnek a hazai szálláshelyek

Országszerte már 225 ezer előfoglalás érkezett eddig a hazai szálláshely-szolgáltatókhoz az év utolsó hétvégéjére, amely már meghaladja az előző év azonos időszakában lefoglalt vendégéjszakák számát. Így idén az adatok szerint valószínűleg erősebb forgalomra számíthatnak a szolgáltatók, mint egy évvel ezelőtt. Budapestre csaknem háromszor annyi belföldi foglalás érkezett idén, mint amennyi vendégéjszakát eltöltöttek tavaly a látogatók. A várhatóan fővárosban szilveszterező külföldi turisták vendégéjszakáinak száma pedig még a hazai látogatókét is kétszer felülmúlja. A vidéki szálláshelyeken ugyanakkor a hazai vendégek lesznek az év utolsó napjaiban többségben. Turisztikai térségek tekintetében a 108 ezer foglalás alapján a Balaton a legnépszerűbb úti cél, több mint 31%-uk búcsúztatja majd itt az óévet.

Turizmus illusztráció

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Az év végéhez közeledve hétről-hétre rohamosan nő az előfoglalások száma. Idén már a szilveszteri hétvégére (2022. december 30-31.) szóló előfoglalások meghaladják a tavalyi foglalásokat és majdnem elérik az utolsó hétvégén eltöltött vendégéjszakák számát. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján ez idáig országszerte 225 ezer foglalást regisztráltak a hazai szálláshely-szolgáltatók az év utolsó hétvégéjére, míg tavaly 227 ezer volt az eltöltött vendégéjszakák száma.  

 Budapest meg is haladta a tavalyi adatokat: a fővárosi szálláshelyekhez mintegy 29 ezer belföldi vendégéjszaka-foglalás érkezett, ami háromszor több, mint a 2021. év végén eltöltött éjszakák száma. 

Szintén jelentősen nőttek a külföldi foglalások, az eddig beérkezett 62 ezer lefoglalt vendégéjszaka száma több mint kétszerese a belföldinek. 

A legtöbb nemzetközi turista Olaszországból, Németországból, Izraelből, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból érkezik majd Budapestre az óévet búcsúztatni.  

A külföldiek körében egyértelműen a főváros a legnépszerűbb úti cél, az általuk lefoglalt mintegy 92 ezer vendégéjszaka 68 százaléka budapesti szolgáltatókhoz érkezett, majd a Balaton (6 százalék), Bük-Sárvár (4 százalék) és Debrecen és térsége (4 százalék) következik. 

A belföldi vendégek több mint 133 ezer vendégéjszakát foglaltak le, ennek jelentős részét, 105 ezret vidéki szálláshelyeken. Közülük a legtöbben (21 százalék) a Balaton turisztikai térségbe érkeznek majd szilveszterkor, de szintén sokan látogatnak majd a Mátra-Bükk (10 százalék), valamint Budapest környékére (7 százalék).

 A foglalások körében a 4 csillagos szállodák a legkedveltebbek, a fővárosi szállodai előfoglalások 46, a vidékiek 56 százaléka érkezett ezekbe a hotelekbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában