Benzin

2024.04.15. 20:17

Öröm az ürömben: emelkedik az üzemanyag ára, de csak kis léptékben

Szerdától drágítanak a kereskedők, de csak óvatosan.

MW

Szerdától a benzin nagykereskedelmi ára emelkedni fog

Forrás: MTI

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Nincs meglepetés, a hétvégi események miatt emelkedni fog az üzemanyag ára Magyarországon is. Az viszont jó hír, hogy sokkal durvább drágulás is benne volt a pakliban – írja a Világgazdaság a Holtankoljak.hu friss adatközlése alapján.

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szerdától a benzin nagykereskedelmi ára emelkedni fog:

bruttó 2 forinttal a literenkénti ár.

A gázolaj árához ugyanakkor most nem nyúltak. Mindez azt jelenti, hogy a hét közepétől az alábbi átlagárakkal találkozhatnak a járművezetők a hazai töltőállomásokon:

a 95-ös benzin 643 forint/liter,

a gázolaj 653 forint/liter.

Mennyivel drágult az üzemanyag Magyarországon?

Kedd éjfélig ugyanez 641 forint/liter, a gázolajnál pedig 653 forint/liter. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a tényleges kiskereskedelmi árazás jellemzően lefelé eltérhet. Az autópályák mellett például nagyjából 50 forinttal drágább az üzemanyag literje. Mindenesetre az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 104, a dízelár pedig 80 forinttal nőtt, jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 63 és 39 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. A nagyjából 80-100 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 4000-5000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában