Megdöbbentő adatok

2023.11.09. 12:04

Több mint 3300 bombát találtak idén a tűzszerészek

Idén több mint 1400, robbanótesttel kapcsolatos bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 350 eset igényelt azonnali intézkedést – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede a Facebook-oldalán csütörtökön.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Berkomaster

Azt írták, az alakulat tűzszerészei több mint 3300, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és 68 kilogramm gyalogsági lőszert kezeltek, amelyek össztömege meghaladta a 12 tonnát.

A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett: ide 281 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz, ezek közül 53 eset igényelt azonnali intézkedést. Pest vármegyében 211 esetben intézkedtek a tűzszerészek, míg Veszprém vármegyébe 202 alkalommal vonultak ki az ezred katonái robbanótesteket ártalmatlanítani.

A szeptember 1-jétől október 31-ig tartó időszakban 316 helyszínen dolgoztak a tűzszerészek, 70 esetben volt szükség soron kívüli intézkedésre az állampolgárok biztonsága érdekében. 

Az előkerült, 3,4 tonnányi robbanóeszközt és gyalogsági lőszert több mint 120 kilogramm robbanóanyag felhasználásával semmisítették meg a katonák – írták.

A bejegyzésben felidézték: szeptemberben Galgahévíz külterületéről évtizedekkel ezelőtt elásott, második világháborús robbanótesteket szállítottak el a tűzszerészek, ezeket feltehetően a világháború után helybeliek gyűjtötték össze és rejtették el. A katonák 15 robbanótestre bukkantak: 9 német repeszaknavető gránát mellett 6 szovjet robbanóeszközre.

Október elején a főváros XII. kerületében, a Kiss János altábornagy utcában került elő egy 110 kilogrammos betonromboló gránát, amelynek kiemelésekor le kellett zárni a kerület egy részét. Két nappal később pedig három német tüzérségi lövedék került elő Budapest belvárosában, a Vigadó tér előtt a Dunából: a katonák egy második világháborús eredetű, 8,8 centiméteres német repeszlőszert, egy ezzel megegyező kaliberű német repeszgránátot és egy 5 centiméteres, szintén német repeszgránátot azonosítottak be. Mindhárom robbanótestet elszállították.

Debrecenben csatornázási munkálatok során egy második világháborús, 7,5 centiméter átmérőjű, német páncéltörő gránátot találtak, a tűzszerészi művelet idejére a Sámsoni út 100 méteres szakaszát kellett lezárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában