születésnap

2018.02.03. 10:33

Új irodalmi ünnep Jókai Mór nevével

Több mint 120 kortárs író részvételével ünneplik meg a magyar széppróza napját február 18-án. Jókai Mór születésnapjára az egész Kárpát-medencében megemlékeznek.

Az idén rendezik meg először a magyar széppróza napját február 18-án, az eseményhez országszerte, valamint határon túl csaknem hetven településen több mint 120 kortárs író csatlakozott - mondta el Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke pénteken Budapesten. Hozzáfűzte: a február 12. és 23. között zajló rendezvényen több mint ötven magyarországi és határon túli kulturális intézmény és szervezet vesz részt – olvasható a Vasárnap Reggel legfrissebb számában.

A Magyar Írószövetség novemberi választmányi ülésén hozott döntésével kezdeményezte, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence-szerte a magyar széppróza napját.

A rendezvény­sorozat fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a február 18-i központi gálát a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) rendezik meg – emelte ki Szentmártoni János a sajtótájékoztatón.

Jókai Mór a magyar irodalom talán legelfogadottabb alakja, életműve egy egész külön univerzum, amely minden korosztály számára tud olvasmányélményt kínálni

– mondta Mezey Katalin Kossuth-díjas író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja és a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának vezetője.

Hozzátette: a magyar próza napjának dátumára a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által felvetett április 14., Esterházy Péter születésnapja túlságosan közel esik a magyar költészet április 11-i napjához. Hasonló okból vetették el Krúdy Gyula születésnapját, október 21-ét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában