Rácsversek és más finomságok

2018.06.13. 16:00

Milyen verset írhat egy közgazdász poéta a gazdasági válságról?

Napharang címmel válogatott és új verseket is tartalmazó kötettel jelentkezett Báger Gusztáv József Attila-díjas költő, egyetemi tanár, közgazdász.

Az idén 80. születésnapját ünneplő szerző az MTI-nek elmondta: a Széphalom Könyvműhely gondozásában megjelent 236 oldalas kötet három nagyobb egységre tagozódik. Az elsőben az 1995 és 2005 között, a másodikban a 2005 és 2015 között, a harmadik ciklusban a 2015 óta írt verseiből nyújt válogatást úgy, hogy az összes eddig megjelent új verseket tartalmazó kötetéből szerepelnek benne költemények.

A Napharang összesen mintegy 300 válogatott és 50 új, kötetben eddig nem publikált költeményt tartalmaz – hangsúlyozta Báger Gusztáv, aki felidézte: az első, 1995 és 2005 közötti időszakban a kísérletezésre helyezte a hangsúlyt, rövid, modern „rácsverseket” írt, amelyek egyértelműen ki nem mondott üzenetét az olvasónak kellett kitöltenie a saját fantáziájával.

A költő részt vett az idei Versmaratonon, ahol újabb műveiből olvasott fel a közönségnek. Az erről készült felvételt bárki visszanézheti a Médiaklikk oldalán.

Báger Gusztáv: Inga

Kezdetét veszi a vég, s a mindenség részekre szakad.

Az ember elindul egy vonattal,

elképzeli, hogy megérkezik, lepakolja a cuccát,

találkozik a megbeszélt célszeméllyel.

Majd nem is gondolja tovább.

Lesz, ahogy lesz. Hiszen szabad.

Mióta a befejezés áll a középpontban,

a kezdet mélyen hallgat.

Pedig nagyon akar utazni. A tervei jók.

Nagy fordulat előtt áll, azt hiszi.

Új életet akar kezdeni.

Ez a megfelelő pillanat.

A vég az ünnepelt hős, mióta nincs igazi kezdet.

Belefog az utazásba, elbólint,

s mire felébred, aggályokkal terhes a fülke.

Sapkás parasztok, föld-, és silószagú lányok,

színes bőrű, vidám diákok s egy vasutas,

ki már halálra unta az utazást.

Mióta nincs befejezés, elmenőben a kezdet.

Alig várja, hogy visszatérjen.

Nem tudott disztingválni

– ahogy régi énje mondaná.

Aztán megérkezik,

s az első ellenvonattal rögtön hazahúz.

 

Báger Gusztáv úgy folytatta: a következő 10 év verstermésében a korábbinál erőteljesebben fordult a közéleti témák felé, a 2008-2009-es gazdasági válság okainak, hatásainak elemzése, megközelítése fontos szerepet kapott az ebben az időszakban írt költeményeiben, így a 2009-ben megjelent, közéleti verseit tartalmazó Hidegfront című kötetben is. Ugyancsak sokat foglalkozott az emberek közti párbeszéd, a férfi-női viszony témájával, például a 2013-as Mondtam-e? című kötetben.

2015-től kezdve, miközben a közéletiségtől sem fordult el teljesen, az emberi sorskérdések, a belső lelki-szellemi mozgások váltak a leghangsúlyosabb elemmé költészetében, életfilozófiai kérdésekkel foglalkozik a 2017-es Nézi, ahogy nézem című kötete is – emelte ki Báger Gusztáv, akinek szakmai, tudományos munkái mellett a Napharanggal együtt 20 verseskötete jelent meg magyarul, több válogatáskötetét külföldön is kiadták.

Báger Gusztáv költő dedikálja Találgatom, mit üzensz című verseskötetét a 87. Ünnepi Könyvhéten a budapesti Vörösmarty téren 2016. június 9-én.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A szerző kitért arra is: amióta 2012-ben elnyerte a József Attila-díjat, bátran nevezi magát egyszerre költőnek és közgazdásznak. 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagja, mint fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára, hogy szakmailag és versben is tudja követni a közélet alakulását. A két szakma számára teljesen átjárja egymást, nem annyira egymás mellett futó vágányként, mint inkább tökéletesen átjárható terepként jellemezte a versírást és a gyakorló közgazdász hivatást.

„A kettő együtt jelenti nekem a teljes életet”

– hangsúlyozta Báger Gusztáv.

Báger Gusztáv közgazdász, költő, a közgazdaságtudomány kandidátusa (1971), habilitált (2000), az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézete főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, 2015. július 7-től a Monetáris Tanács tagja. Fiatalemberként lírikusnak indult, Juhász Ferenc és Kalász Márton felfedezettjeként. Aztán igen hosszú szünet következett, majd az érett férfikorban szerencsés visszatalálás a költészethez. Erre Géher István bátorította, első kötete megjelenésekor pedig Tandori Dezső írt róla elismeréssel. Azóta rendszeresen publikál, szinte minden évben kijön egy, néha két verseskötete.

Kabdebó Lóránt irodalomtörténész írja róla: „Verse középpontjában rendszerint a versíró áll: élete múlandóságával. Az EGY megjelenési formája a pillanatba zártan, vissza és előre keresve az időben, amelyet a térben lezajlott emlékképei jelenítenek meg a versben.”

(Médiaklikk)

 

 

Borítókép: Báger Gusztáv. Fotó: Wikimedia / Szervác Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában