mindenkit magával ragadott

2018.10.11. 11:24

Musicallel és operával ünneplik a 100 éve született Bernsteint

Minden idők egyik legnépszerűbb zeneszerzője sikerrel ötvözte a musicalt a komolyzenével és mindkét műfajban maradandót alkotott.

Musical és kamaraopera ünnepli születésének 100. évfordulóján Leonard Bernstein amerikai zeneszerzőt, karmestert és zongoraművészt a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Bernstein egyik legnépszerűbb alkotását Candide címmel szombaton tekintheti meg a közönség a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A darab műfajilag szinte besorolhatatlan, nevezik vígoperának, operettnek és musicalnek is. Böhm György rendező az utóbbit tartja helytállónak, így alapanyagként a darab 1974-es Chelsea változatát választotta, amely a nagyzenekari mű Broadwayre hangszerelt, könnyedebb verziója.

Mindenkit magával ragadott

Az 1918. augusztus 25-én született amerikai művész az első zeneszerző, akinek sikerült ötvöznie a musicalt a „komoly zenével”, s mindkettőben maradandót tudott alkotni. Bernstein nem tudta elképzelni az életet zene nélkül, a muzsikát népszerűsítő előadásai, a belőle áradó lelkesedés a nem zeneértő közönséget is magával ragadta. Bernstein két végén égette a gyertyát, olykor egy hét alatt harminckilenc koncertet vállalt, napi száz cigarettát szívott el, és esténként megivott egy üveg whiskyt. Tüdőtumorban halt meg 1990. október 14-én, a hír bejelentése után New Yorkban és Bécsben félárbócra eresztették a zászlókat, nevének kezdőbetűivel díszített gyászlobogókat helyeztek el, s szerzeményei hangszórókon szóltak a jelentősebb koncerttermek környékén.

Az előadás címszerepét Szemenyei János alakítja, Kunigunda Antonia Dunjko lesz, aki a X. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen első helyezést ért el. Az UMZE Kamaraegyüttest Hámori Máté vezényli, az előadáson közreműködik a Pécsi Balett és a Magyar Állami Operaház Énekkara – közölte az intézmény.

A fesztivál záró hétvégéjén, október 20-án és 21-én a Zeneakadémia Solti Termében két egyfelvonásos opera várja a közönséget. Egy estén látható majd Bernstein Trouble in Tahiti, valamint Fekete Gyula Római láz című egyfelvonásos operája Almási-Tóth András rendezésében.

Bernstein műve azért is különleges, mert ez az egyetlen operája, amelynek librettóját maga írta, Fekete Gyula darabja pedig már-már amerikai opera, hiszen Chicagóban komponálta a szerző.

A Bernstein-életmű egy darabja Baracskai Judit és Banai Sára operaénekesek dalkoncertjén is hallható lesz pénteken a Müpa Üvegtermében.

A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál középpontjában – a minden évben visszatérő Bartók-tematika és a Baltikum mellett – Bernstein művészete áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában