összetartozás és zenei hagyomány

2018.10.25. 11:38

„Számvetés” lesz a világ egyetlen nemzetiségi operaházában

A Kolozsvári Magyar Opera többnapos rendezvényen mutatja be az elmúlt száz év jelentős erdélyi szerzőinek, muzsikusainak kiváló alkotásait.

Számvetés – 100 év magyar zene Kolozsváron címmel kezdődik október 28-án, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera többnapos rendezvénye. A fesztivál négy eseményt vonultat föl: kiállításon mutatja be a legnevesebb szerzőket és előadókat, műhelybeszélgetésen idézi föl az eltelt száz év fontos magyar zenei közösségeit és eseményeit, az Opera művészei pedig két reprezentatív hangversenyen 21 alkotást szólaltatnak meg az elmúlt száz év szimfonikus és kamarazenei repertoárjából – adja hírül a Maszol.ro.

A Kolozsvári Magyar Opera, amely a magyar zenés színpad 220 éves hagyományának letéteményese, a világ egyetlen nemzetiségi operaháza,

az egyetlen magyar nyelven működő zenei intézmény Romániában.

Szakmai és erkölcsi kötelességének tekinti tudatosítani a közgondolkodásban azt a rendkívüli hatást, amelyet Kolozsvár a magyar zenetörténet egészére gyakorolt, azt a páratlan gazdagságot, amelyet a kolozsvári elkötelezettségű alkotó és előadóművészek az utókorra hagyományoztak – áll a szervezők közleményében. A Számvetés célja

felmutatni azt az erős összetartozást, amelyet a kolozsvári magyar zenei hagyomány teremtett a 20. század művészei között, itthon és a nagyvilágban egyaránt

– teszik hozzá.

A rendezvényen közreműködnek a Kolozsvári Magyar Opera szólistái, ének- és zenekara, valamint kamarazenekarai, vezényel Selmeczi György és Kálló Krisztián.

A programok között két könyvbemutató is helyet kapott: október 28-án, vasárnap 16 órától a Laskay Adrienne által összeállított A kolozsvári magyar muzsikusok 100 éve című kötetet mutatják be, míg november 19-én, 18 órától Sófalvi Emese-Pávai István: A romániai magyar vonatkozású zenetudomány első évszázada című könyv bemutatójára kerül sor.

Borítókép: Közönség a 8. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján a Kolozsvári Magyar Operában 2017. augusztus 14-én.

Forrás: MTI / Biró István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában