megújulás

2019.03.22. 14:33

Különleges Zsolnay-kerámiák díszítik az ősszel megnyíló Millenium Házát (videó)

A több mint 130 éves épületben kávézó, kiállítótér és konfereciaterem is helyet kapott.

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, a restaurátori munkák már befejeződtek, az épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik majd birtokba a látogatók. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően az épület utólagos hozzáépítéseit eltávolították, megtörtént az eredeti épületszerkezet helyreállítása, kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet, és az épület homlokzatát díszítő különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálták.

Felújítását követően a több mint 130 éves, különleges értékű épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg a kapuit. Később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a századfordulós Budapestre fókuszálva.

A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a park és a művészetek kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete

– mondta a fejlesztésről Baán László, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős miniszteri biztos.

A Millennium Háza történetéről

A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak, és a korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb eleme volt. Megépítésekor – az egyedülálló Zsolnay díszítéseknek köszönhetően – leginkább az épület színességét emelték ki, amelynek közepén az oldalszárnyakból kiemelkedő, csarnok fogadta a látogatót, melyből jobbra és balra nyíltak a kiállításoknak helyet adó termek. A műcsarnoki, kiállítási funkcióknak azonban a ház már megnyitását követően szűkösnek bizonyult, ezért néhány évvel később megépült a Ligetben.

A Millennium Háza csaknem 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg, az épületből eltávolították az elmúlt évtizedekben beépített, oda nem illő elemeket és visszaállították az eredeti impozáns tereket.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=zuvvSZ0fu_c

Elkészült az új tetőszerkezet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a tágas tereket. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, mely elé a park tájépítészeti megújításának – jelenleg is zajló – második ütemében egy új, gyönyörű rózsakertet is kialakítanak, továbbá a különleges Zsolnay-kerámiákat is helyreállították. Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, egy a millennium hangulatát megidéző étterem-kávéházzal, mélyföldszintjén egy kisebb előadó- és konferenciateremmel, valamint egy múzeumpedagógiai térrel.

Borítókép: az épület látványterve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!