Ünnepi program

2019.12.21. 07:12

Százszereplős, élő Betlehem készül Nagyvázsonyban (videó)

Különleges élményben lehet része annak, aki december 23-án ellátogat Nagyvázsonyba a Kinizsi Várhoz. Eleven jószágokkal előadott Betlehemi játékot láthat, amelyben a falu apraja-nagyja szerepel.

Idén negyedik alkalommal rendeznek élő Betlehemi játékokat Nagyvázsonyban. December 23-án délután 5 órai kezdettel öt zenés élőkép elevenedik meg, amelyben összesen százan vesznek részt; emberek, állatok vegyesen írja a likebalaton.hu.

Az egésznek a varázsát az adja, hogy az óvodásoktól az idősekig, dalosok és táncosok, mindenki részt vesz benne, és lelkesen játssza el a Szent Család történetét.

A napkeleti bölcsek lovakon érkeznek, az élőképeket bárányok, szamarak teszik teljessé, amivel igazi, meghitt hangulatot teremtenek. A Kinizsi vár nagyszerű helyszínt szolgáltat Heródes udvaraként, a pásztorok tanyájaként, és ide rendezik be a fogadós házát és persze a betlehemi istállót is.

A fényeket és hangokat a Veszprémi Petőfi Színház varázsolja a 25 perces jelenetek köré, amelyek rendezését Szeles József színész vállalta. Ezen az estén misztikus, történelmi környezetbe ágyazva, szeretettel becsomagolva átélhetjük a karácsonyi ünnep valódi lényegét.

Hiszen a program egyik célja pontosan ez: emlékezni arra, hogy mit is ünneplünk ilyenkor, miért adunk hálát és minek örülünk. A rohanó, vásárlási lázban égő napokban ezt gyakran elfelejtjük, ezért is tartják Nagyvázsonyban ezt az összejövetelt Szenteste előtt egy nappal. Hogy mindenki álljon meg egy kicsit, és merüljön el a misztikus hangulat szentségében.

Fábry Szabolcs polgármester elmondta, hogy az első évben a cél elsősorban a falu közösségének összekovácsolása volt, de már akkor is érkeztek a környék városaiból külső szemlélők, akik nagyon élvezték ezt a nem mindennapi betlehemi játékot. A nézők között szintén megtalálható mindenféle korosztály, és bizony a legkisebbek talán pont itt találkoznak először élő szamárral vagy birkával. Tavaly mintegy 1500 ember volt részese a rendezvénynek. A vendégeket idén is forralt borral, meleg teával, sült gesztenyével, és nagy-nagy szeretettel várják.

Olyan közösségi megmozdulás ez, amire kevés példa akad máshol.

Az est fényeinél, az igazi téli hidegben, régmúlt korok még szilárdan álló kőfalai között részesei lehetünk a történelem egyik legmeghittebb pillanatának. A szentség, meleg szeretet és az ünnep csodálatos egyszerűségében igazi közösséget vállalhatunk számunkra ismeretlen, mégsem idegen emberekkel. Hiszen a karácsony mindenkinek szól, és ezen a találkozón talán mindenkinek ugyanarról: a valódi szeretet ünnepéről.

Borítókép: részlet az egyik korábbi Betlehemi játékból

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!