sajátos tér-idő rendszerben

2019.12.20. 18:41

Újra színpadra viszik az Anna Kareninát

A produkció győri premierjét a társulat 40 éves jubileumi rendezvénysorozatának záró eseményeként november 9-én tartották a Győri Nemzeti Színházban. Az új feldolgozásban számos fiatal táncművész kapott először lehetőséget főszerep megformálására.

Szombaton tartja az Anna Karenina című produkció budapesti bemutatóját a Müpában az idén negyvenedik évfordulóját ünneplő Győri Balett.

Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője két év után állította ismét színpadra Tolsztoj regényét, ezúttal a Győri Balettre szabva – olvasható a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az új mű alapját a minimál zene jeles képviselőjének, Max Richternek a műveiből válogatták. A darabot Bozóki Mara díszletében mutatták be, Velich Rita korhű jelmezeivel, amelyek karakterükben ugyan felidézik a múlt század elejének részletgazdag öltözeteit, ugyanakkor modernek az anyagválasztásban. Színei a fekete, a vörös és az áttetsző fehér hármasában vizuálisan is leképezik a szereplők közötti feszültséget – áll az ismertetőben.

A 2017-es, korábbi táncszínházi feldolgozás a GG Tánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciója volt, amelynek különlegessége nemcsak a koreográfiában rejlett, hanem a szokatlan megközelítésben, Csepi Alexandra dramaturg munkájában is.

Mint a produkció ismertetőjében áll, az előadás sajátos tér-idő rendszerben, az eseményeket visszafelé elmesélve dolgozta fel a házasságon kívüli szerelem csapdájában vergődő Anna történetét.

Velekei László a mostani bemutató előtt szinte újratervezte a darabot. Ezúttal a társadalmi elvárások, valamint az egyének érdekei és lehetőségei között fennálló ellentétek vannak a középpontban. Mennyiben korlátozza egy pár megegyezésének lehetőségét az ellenséges közhangulat, volt-e esélye Annának és férjének a megoldások megtalálására? – teszik fel a kérdést az alkotók.

Hangsúlyosabb szerepet kap az anya-gyerek kapcsolat, új szereplőként jelenik meg a darabban a Végzet szürreális karaktere, amely összeköti a szálakat és jelen van a sorsfordító helyzetekben.

Mint írják, a győri bemutató nagy meglepetése Marjai Lili Anna volt, aki 2013-ban végzett a Táncművészeti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában