Erkel Ferenc: Bánk bán

2020.01.21. 07:14

Rendkívüli előadással ünneplik a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen

Lehet kultúra nélkül élni, de semmi értelme – mondta az opera rendezője, Novák Péter.

New York, 2018. október 31. Erkel Ferenc Bánk bán címû operájának díszbemutatója New Yorkban, a Lincoln Központ David H. Koch színházában 2018. október 30-án. A díszbemutatót Áder János köztársasági elnök jelenlétében tartották. MTI/Operaház

Forrás: MTI/Operaház

Fotó: Operaház

Erkel Ferenc Bánk bán című operájának rendkívüli előadásával ünneplik szerdán a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen.

A Kultúrpalota nagytermében színpadra lép Molnár Levente, Pánczél Éva és Röser Orsolya Hajnalka, vezényel Szüts Apor. Az előadást Novák Péter rendezte.

A Népújság című Maros megyei napilap tudósítása szerint a székelyföldi származású Molnár Levente az előadásról szóló hétfői sajtótájékoztatón katartikus előadást ígért a közönségnek. A világhírű énekes úgy vélekedett: a kultúra a nemzet immunrendszere. Nagyszerű dolognak nevezte, hogy olyanokkal állhat a marosvásárhelyi Kultúrpalota színpadjára, akiknek korábban segített elindulni a pályán.

Úgy vélte: 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében olyan tetteket kell végrehajtani, hogy 100 év múlva is azt gondolják, milyen méltóságteljesen ünnepeltünk.

Úgy vélte: az előadás büszkévé fog tenni mindenkit a magyarságára, és arra hogy a magyarok milyen fantasztikus dolgokat hoztak létre. Molnár Levente azt is megjegyezte, jó dolog külföldi színpadokon fellépni, de az itthoni fellépés sokkal több izgalommal jár. Itthon más, itthon meg akarom váltani a világot idézte a Népújság az énekest.

Novák Péter rendező szerint az előadásban fontos szerepet kapnak a karakterek, a történet, de benne van az az írói és zeneszerzői szándék is, hogy az éppen kortárs közönségnek megfelelő tanulságokat fogalmazzák meg. A rendező úgy vélte: lehet kultúra nélkül élni, de semmi értelme.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta:

immár szokásossá vált, hogy a főkonzulátus és a Maros megyei önkormányzat a magyar kultúra napján nagyszabású közös eseményt szervez. Az eddigi előadásaikra órák alatt elfogytak a jegyek, most is óriási az érdeklődés.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke megemlítette: hazakerül a Bánk bán előadása, hiszen a marosvásárhelyi Kultúrpalotát díszítő domborművek között az egyik éppen a Bánk bán egyik jelenetét ábrázolja. A politikus köszönetet mondott Magyarország kormányának és a Bethlen Gábor Alapnak, hogy ilyen rangos eseményt sikerült Marosvásárhelyre hozni.

A marosvásárhelyi rendezvényen részt vesz Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában