elismerés

2020.11.26. 15:26

Ligeti Dávid történész kapta az idei Bezerédj-díjat

Korosztályának egyik legtehetségesebb historikusaként az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint az első világháború had- és politikatörténetét kutatja.

Fotós: Nemes János

Ligeti Dávid, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársa kapta az idei Bezerédj-díjat – közölte az intézet csütörtökön.

Ligeti Dávid korosztályának egyik legtehetségesebb historikusaként az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint az első világháború had- és politikatörténetét kutatja. Az utóbbi években számos tanulmánya látott napvilágot a Magyarországi Tanácsköztársaságról, valamint a trianoni békediktátum létrejöttének körülményeiről és hatásáról is – írja a közlemény.

Az 1993-ban létrehozott Bezerédj-díj a magyar művészeti és tudományos élet fiatal kiválóságait ismeri el. Alapítója, Bezerédj Zoltán (1922-2008), Kölnben élő, magyar származású író 1992-1993-ban ajánlotta fel a magyar kultúra javára magánvagyonát, amelyet az emigráció évei alatt munkájából tett félre.

A díjat a Bezerédj Alapítvány kezeli, a díj kuratóriumának elnöke Bezerédi Zoltán színész, tagja Prőhle Gergely, Koncz Erika, Bársonyné Daróczi Ágnes, Diószegi László és Szakály Sándor.

Az ösztöndíj és elismerés mellett a díjazottak minden évben egy Péter Ágnes által tervezett bronzérmét és oklevelet kapnak. Az elismerés korábbi díjazottjai között van Kobzos Kis Tamás népzenész, Pálffy Géza és Szabó Péter történészek, Tolnai Ottó költő, Szegő János szerkesztő-író és Jordán Adél színésznő is.

Borítókép: Kota György, a Miniszterelnökség kormánybiztosi koordinátora (b) beszédet mond a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 cimű kiállitás megnyitóján a 10. számú Dayka Gábor Középiskola aulájában Ungváron 2016. december 17-én. Jobbra Ligeti Dávid történész, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában