mozi

2021.04.29. 14:00

Elismerő tapssal fogadta a közönség Nagy Dénes Természetes fényének moszkvai bemutatóját

A film a második világháborúban a Szovjetunióba megszállóként érkező magyar katonák és a helyi lakosság egymásra hatásáról és drámai konfliktusáról szól.

Budapest, 2013. április 25. Nagy Dénes, a 66. cannes-i filmfesztivál Quinzaine des réalisateurs (Rendezõk Kéthete) elnevezésû párhuzamos programjába meghívást kapott Lágy esõ címû rövidfilm rendezõje áll a filmet gyártó cég, a Campfilm budapesti irodájának teraszán 2013. április 25-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

Elismerő tapssal fogadta a közönség Nagy Dénes Természetes fény című filmjének oroszországi premierjét szerda este a Moszkva központjában található Oktyabr moziban.

Az alkotást a 43. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon versenyen kívül mutatták be, a járványügyi korlátozások mellett a nézőkkel a megengedett maximumig feltöltött teremben. A film a második világháborúban a Szovjetunióba megszállóként érkező magyar katonák és a helyi lakosság egymásra hatásáról és drámai konfliktusáról szól.

„Az a furcsasága ennek a filmnek, hogy a történetet az elkövetők és nem az áldozatok szemszögéből viszi végig. A Hideg napok óta talán az egyedüli magyar film, amely ilyen szempontból közelíti meg az eseményeket” – mondta a rendező.

A vetítés után megtartott közönségtalálkozón a nézők az Oscar-díjas Saul fiát is felemlegetve felfigyeltek arra, hogy fiatal magyar rendezők sikeresen nyúlnak világháborús témákhoz. A kérdésre, hogy hogyan viszonyulnak az emberek a mai Magyarországon a megszálláshoz, Nagy Dénes elmondta, hogy a témáról az elmúlt években feltárt anyagok nyomán vita bontakozott ki, Ungváry Krisztiánt említve meg a problémakört tanulmányozó történészek közül.

A rendező elmondta, hogy filmjét várhatóan hamarosan az orosz mozik is műsorra fogják tűzni. Ennek különösen örül – tette hozzá -, mert amellett, hogy vonzódik Oroszországhoz és az orosz kultúrához, orosz felesége okán „nem idegenként” jön Moszkvába.

Nagy Dénes a Berlinalén a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg a Természetes fényért. Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét, amelyben nyújtott alakításért pedig Kizlinger Lilla a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el, szintén levetítik a moszkvai fesztiválon.

Borítókép: Nagy Dénes, a 66. cannes-i filmfesztivál Quinzaine des réalisateurs (Rendezők Kéthete) elnevezésű párhuzamos programjába meghívást kapott Lágy eső című rövidfilm rendezője áll a filmet gyártó cég, a Campfilm budapesti irodájának teraszán 2013. április 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában