népszerű rajzfilmfigurák

2021.09.03. 15:24

Bélyegről köszönnek vissza a Kukori és Kotkoda szereplői

A Kukori és Kotkoda című rajzfilmsorozat szereplőit ábrázoló alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki ünnepélyes keretek között csütörtökön Budapesten a Magyar Posta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) együttműködésben.

Budapest, 2021. szeptember 2. Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) vezérigazgatója és Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke a Kukori és Kotkoda címû rajzfilmsorozat szereplõit ábrázoló alkalmi bélyegblokk, a Mesehõsök bélyegkollekció újabb darabja kibocsátásán Budapesten, a La Vida Duna Rendezvényházban 2021. szeptember 2-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A közös kezdeményezésként 2019-ben indított Mesehősök bélyegkollekció újabb darabját az MTVA és a Magyar Posta Zrt. vezetői bocsátották forgalomba.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke elmondta: a Süsü, a sárkány mesejáték, majd a Frakk, a macskák réme animációs filmsorozat figurái után az idén a Magyar Televízió egy másik ikonikus mesesorozatának, az 1970-es években bemutatott Kukori és Kotkodának szereplőivel készült 50 ezer példányban alkalmi bélyegblokk.

A blokk három címletén a főszereplők láthatók: Kukori és Kotkoda mellett a szomszéd Hápogi, a kacsa. A keretrajzon megjelenik a baromfiudvar a többi szereplővel. Az elsőnapi bélyegzőn a két főszereplő, az alkalmi borítékon pedig a rajzfilm főcíme látható. A mesék nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szólnak, a rajzfilmekben szellemesen, szerethetően megjelenített figurák és az élethelyzetek ismerősek lehetnek számukra.

A sorozat két előző darabjához hasonlóan bíznak ennek a bélyegblokknak a sikerében is, amely akár a gyerekszoba falát is színesítheti.

Felhívta a figyelmet a bélyegblokkon elhelyezett QR-kódra, amelyet beolvasva a Mesehősök bélyegsorozat eddig megjelent darabjairól, a mesékről és az alkotókról található információ.

A Kukori és Kotkodáról, amely az első olyan tévémese-sorozat, amely a Magyar Televízió megrendelésére született, Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója elmondta:

a mese szereplői örökérvényű értékeket közvetítenek, mindezt szórakoztató formában, vicces történetek révén, amelyeken generációk nőttek fel.

– Boldogan képviseljük és visszük tovább azt az örökséget, amelyet elődeink alkottak, nagyszerű, érdemes művészekkel, ugyanis ezek olyan időtálló alkotások, amelyek azokat a klasszikus emberi értékeket képviselik, amelyeket fontos hangsúlyozni, a gyermekeinknek, az utódainknak átadni – mondta a vezérigazgató a bélyegblokk ünnepélyes forgalomba bocsátása alkalmából.

A Kukori és Kotkoda című alkotás írója Bálint Ágnes, tervezője és rendezője Mata János. A sorozat zenéjét Lovas Ferenc szerezte – sorolta fel az alkotókat a vezérigazgató, hangsúlyozva, hogy az ő munkájuk gyümölcse az, hogy nemcsak 1970-es éveknek szólt ez az alkotás, hanem a 21. században is példamutató sorozat.

Ezt a missziót a közmédia szeretné folytatni, ezért nyitott az együttműködésekre, további animációs filmek készítésére, befogadására. Példaként említette, hogy a Kecskeméti Animációs Film Fesztiválon részt vettek a közmédia szakemberei, és válogattak az alkotások közül. A misszió egyik eredménye továbbá, hogy szeptember 19-én a Duna Televízióban mutatják be a Toldi című rajzfilmsorozatot.

A Kukori és Kotkoda című rajzfilm alapötletét Bálint Ágnes egyik kolléganője adta, aki gyakran panaszkodott arra, hogy férje nem hajlandó semmilyen házimunka elvégzésére. Így született meg Kukori, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja Kotkodát, és egyéb bonyodalmakat okoz.

A rajzfilmből két széria, összesen 26 epizód készült.

Kotkoda hangját eleinte Psota Irén kölcsönözte, majd Hacser Józsa, Kukori pedig Márkus László hangján szólalt meg.

Az alkalmi bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei alapján készült. A bélyeg megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, kijelölt postákon és a posta.hu-n. A bélyegkibocsátás alkalmából a Kukori és Kotkoda mesesorozat ismét látható az M2 Gyerekcsatornán és az MTVA Archívumában, amelyen kvíz is várja az érdeklődőket.

Borítókép: Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke a Kukori és Kotkoda bélyegblokk kibocsátásán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!