Kimagasló életművek

2022.11.03. 12:42

Négy alkotót tüntettek ki a Nemzet Művésze díjjal

A legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat csütörtökön adtak át Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban – közölte az MTI.

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus (b) és Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, forgatókönyvíró és fotográfus (j), miután átvették a Nemzet Művésze elismerést Vashegyi Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől (k) a Pesti Vigadóban 2022. november 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2022-ben Kardos Sándor operatőrnek, rendezőnek, forgatókönyvírónak, fotográfusnak, Kévés György építésznek, Lakner László festőművésznek és grafikusnak, valamint Zsuráfszky Zoltán táncművész-koreográfusnak ítélte oda az elismerést.

KARDOS Sándor
A Nemzet Művésze díjjal idén kitüntetett Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező budapesti otthonában 2022. október 28-án
Fotós: Cseke Csilla / Forrás: MTI

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón hangsúlyozta: 

Magyarországon ma a kultúra stratégiai fontosságú ágazat. Kiemelt cél, hogy az elért eredmények megtartása mellett lendületet tartsunk a kulturális életben. 

Mint rámutatott, a kultúrpolitika, úgy tűnik, tartósan be kell rendezkedjen a válságkezelésre, miközben nem engedhet meg magának ritmus- vagy tartalomvesztést, elvtelen kompromisszumot és kishitűséget.

Hangsúlyozta: nem tud visszaemlékezni olyan időszakra, amikor ekkora felelősség nehezedett volna az ágazati irányításra és a kultúra zászlóshajójára, a Magyar Művészeti Akadémia tagjaira és a nemzet művészeire, akiknek munkássága példaértékű az egész nemzet számára.

ZSURÁFSZKY Zoltán
A Nemzet Művésze díjjal idén kitüntetett Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Honvéd Együttes budapesti székhelyén 2022. november 2-án
Fotós: Cseke Csilla / Forrás: MTI

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismeréseket átadva köszönetet mondott a díjazottaknak emberi és művészi példamutatásukért. 

Mint kiemelte, a Nemzet Művésze díjat azok érdemlik ki, akik kimagasló életművet, más szóval remekművek egész sorát hozták létre.

Emlékeztetett arra, hogy az évek során összesen több mint száz Nemzet Művésze díjat adhattak át az építőművészet, a filmművészet, a fotóművészet, az iparművészet, az irodalom, a képzőművészet, a népművészet, a színházművészet, a táncművészet és a zeneművészet területén. 

Megemlékezett a Nemzet Művésze címmel kitüntetett idén elhunyt alkotókról, Hildebrand István operatőrről és Szakcsi Lakatos Béla zeneszerzőről, zongoraművészről is.

KÉVÉS György
A Nemzet Művésze címmel idén kitüntetett Kévés György Kossuth- és Ybl-díjas építész budapesti otthonában 2022. október 25-én
Fotós: Cseke Csilla / Forrás: MTI

A Nemzet Művésze díjat azok érdemlik ki, akik kimagasló életművet, más szóval remekművek egész sorát hozták létre

 – fogalmazott.

Az idei díjazottak közül Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, forgatókönyvíró, fotográfus kiemelkedő színvonalú operatőri és rendezői munkájáért, sokoldalú életműve megbecsüléseként vehette át a díjat.

KARDOS Sándor; VASHEGYI György
Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, forgatókönyvíró és fotográfus (b) átveszi a Nemzet Mûvésze elismerést Vashegyi Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől (j) a Pesti Vigadóban 2022. november 3-án
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Kévés György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész részére életműve elismeréseként adományozták a díjat, amelyet képviseletében felesége, Földvári Éva vett át.

Lakner László Kossuth-díjas festőművész, grafikus, az MMA tiszteletbeli tagja részére a festészeti műfaj határait és korlátait tágító, folyamatosan megújító és megújuló életműve elismeréseként ítélték oda a díjat. A Berlinben élő művész videóüzenetben mondott köszönetet az elismerésért, a díjat képviseletében fia, Lakner Antal vette át.

ZSURÁFSZKY Zoltán; VASHEGYI György
Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus (b) átveszi a Nemzet Művésze elismerést Vashegyi Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől (j) a Pesti Vigadóban 2022. november 3-án
Fotós: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművészt, koreográfust, kiváló művészt, az MMA rendes tagját kiemelkedő alkotói és együttesvezetői, valamint jelentős pedagógusi munkássága és a Kárpát-medencei néptánchagyomány terén végzett gyűjtőmunkája megbecsüléseként részesítették a díjban.

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, a testületet 11 Kossuth-díjas művész alkotja.

A díj a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét - táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét - betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.

Az elismerést, amelyet először 2014-ben ítéltek oda, minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület létrejöttének november 5-i évfordulójához kapcsolódóan adják át.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában