Rekordnézettség

2023.12.05. 11:32

Csaknem harmincezren látták a Semmelweis filmet a nyitóhétvégén (videó)

A magyar filmek közül az év legmagasabb nézettségével indított a hazai mozikban a Semmelweis című film a bemutatását követő első hétvégén.

MW

Lajos Tamás producer, valamint Nagy Katica és Vecsei H. Miklós főszereplők (b-j) Koltai Lajos Semmelweis című filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Koltai Lajos rendezésében és Vecsei H. Miklós főszereplésével készült filmet csaknem harmincezren látták, amivel a hétvégi top lista második helyét foglalta el Ridley Scott november 23-án bemutatott Napóleon című filmje után – közölte a produkció az MTI-vel.

Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy ennyi emberhez jutott el Semmelweis története. Hálás vagyok a nézőknek és mindenkinek, aki hozzájárult a film elkészültéhez és bemutatásához

– idézi a közlemény Lajos Tamás producert.

Az NFI támogatásával és a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült romantikus történelmi dráma Semmelweis Ignác magyar szülésorvos életét és munkásságát dolgozza fel. Az orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva törekedett arra, hogy legyőzze a 19. század egyik legpusztítóbb kórját, a gyermekágyi lázat.

 Semmelweis Ignác a vaskalapos vezetés ellen is harcolt, akik mindent megtettek, hogy tekintélyüket megvédjék a megszállott magyar orvos felfedezéseinek következményeitől.

A 127 perces életrajzi dráma rendezője Koltai Lajos, producere Lajos Tamás, Semmelweis Ignácot Vecsei H. Miklós alakítja. 

Mellett játszik a filmben Nagy Katica, Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is. A film operatőre Nagy András volt, a forgatókönyvet Maruszki Balázs és Kormos Anett írta, a dramaturg Goda Kriszta, a látványtervező Pater Sparrow, a jelmeztervező Szakács Györgyi, a vágója pedig Kovács Zoltán volt, a zene Pacsay Attila munkája.

A Semmelweis című film világpremierjét a Nemzeti Filmintézet és a New York-i Liszt Intézet szervezte. Az alkotást a New York-i bemutató után a nyugati parton, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is vetítették, Magyarországon november 30-án került országszerte a mozikba az InterCom forgalmazásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában