KLASSZ Napok

2024.03.05. 12:04

Diákmoziprogram: már több mint tízezer néző vett részt a vetítéseken (videó)

Már több mint tízezer iskolás vett részt a Nemzeti Filmintézet (NFI) és az Art-Mozi Egyesület KLASSZ Napok programjában. A diákmoziprogram célja a magyar filmek és a közösségi moziélmény népszerűsítése a tinédzserek körében.

MW

Már több mint tízezer néző vett részt a diákmoziprogramon

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zoriana Zaitseva

A tanév végéig elérhető diákmoziprogram országszerte húsz helyszínen nyújt iskolai csoportoknak kedvezményes mozivetítéseket, a folyamatosan bővülő filmkínálatban több mint 130 kortárs és klasszikus magyar alkotás van – áll az NFI keddi közleményében.

Az ősszel elindított KLASSZ Napok keretében eddig több mint 300 vetítésen fedezhették fel általános és középiskolás diákok a közösségi filmnézés élményét.

Digitálisan restaurált filmklasszikusok a diákmoziprogramon

A legnépszerűbb alkotások között volt A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok és A szeleburdi család. A kortárs magyar filmek közül a Hat hét, a Kojot négy lelke, a Kincsem és a Larry voltak a legtöbbször műsoron a programban. 

Az animációs klasszikusok között a János vitéz, a Lúdas Matyi, a Vuk és a Macskafogó volt a legnézettebb.

A kínálatba újonnan bekerült tartalmak közt szerepel A nemzet aranyai című dokumentumfilm és az 1987-es klasszikus vígjáték, a Szeleburdi vakáció is.

A filmek egy részéhez az NFI Filmarchívum szakmai szervezetekkel, köztük a Magyartanárok Egyesületével és az Osztályfőnökök Országos Egyesületével együttműködve komplex oktatási segédanyagokat is készített, amelyek kreatív feladatok formájában segítik a filmek élményszerű feldolgozását.

A filmválasztékban megtalálható, változatos műfajú alkotások a közösségi moziélmény megtapasztalásán túl számos tantárgy oktatását is segítik, a magyar irodalomtól a történelmen, a média és vizuális kultúrán, a dráma és természettudományi tantárgyakon át az etikáig.

A KLASSZ Napok programhoz továbbra is lehet csatlakozni. Bármely magyarországi oktatási intézmény pedagógusa jelentkezhet, aki szívesen elvinné osztályát a jelenleg elérhető húsz artmozi egyikében szervezett vetítésre.

A diákcsoportok az NFI támogatásának köszönhetően kedvezményes, 500 forintos jegyáron tekinthetik meg a kiválasztott filmeket.

A program részletes ismertetője, a választható filmek, a vetítési helyszínek, mozik listája és a jelentkezés menete az Art-Mozi Egyesület honlapján elérhető.

 

A Macskafogó című animációs film is szerepel a legnézettebb műsorok között:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában