sportlövészet

2021.03.26. 10:30

Elúszott a döntő, mert a saját társukra támadtak a magyarok

A sportlövők Indiában zajló világkupáján nagyöbű szabadpuskában bejutott a döntőbe a háromfős magyar csapat, ám Péni István és Pekler Zalán nem álltak ki, mondván, saját társuk, Sidi Péter puskája szabálytalan. Az esemény 70 éves technikai ellenőre le van döbbenve, karrierje alatt még nem látott ilyet. Sidi Lewis Hamiltonnal példálózva védekezett, miközben Péni nem először vádolta meg őt csalással.

Budapest, 2020. március 9. Péni István sportlövõ a Nemzeti Lõtéren 2020. március 9-én. A sportoló kvótát szerzett a tokiói nyári olimpiára. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Tegnap rendezték volna a szám döntőjét, amelynek a házigazda India és Magyarország lett volna a két résztvevője, amelyek a selejtezőben az első és a második helyen végeztek. Csakhogy

a magyar csapat két tagja saját társuk szabálytalan puskájára hivatkozva nem állt ki,

ezért a mai napra halasztották a finálét, amelyen a magyarok helyett a kvalifikációban harmadik Egyesült Államok mérkőzhet meg.

A szokatlan történet még a verseny 70 éves technikai ellenőrét, Jair Davidovitz-cot ledöbbentette. „Teljes pályafutásom alatt nem láttam még ilyet, hogy egy csapat önszántából visszalépett egy döntőtől” – írja az ESPN cikke alapján a Magyar Nemzet.

Péni István és Pekler Zalán azzal vádolta meg Sidi Pétert, hogy szabálytalan puskát használ, mivel annak végére bipodot erősített, amelyet tiltanak az előírások. A dolog azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis Sidi nem a rendeltetése szerint használja a támasztékot, annak lábait nem is lehet lehajtani, csupán ellensúlyként alkalmazza. Ezt pedig nem tiltja semmi, jelezte a technikai ellenőr.

„Ha a támaszték lábai rögzítve vannak, akkor az nem támaszték, hanem súly.

Nem a magyar csapat tagjai fognak megtanítani minket a saját szabályainkra. Ha egy puska rendben van, akkor az rendben van. Ha a magyarok nem állnak ki a döntőre emiatt, az az ő bajuk”

– jelezte Jair Davidovitz.

Péni István ennek ellenére meg van győződve az igazáról.

„Remélem, hogy otthon pozitívan csapódik majd le, hogy ha valaki nem a szabályok szerint játszik, akkor azt elutasítjuk”

– mondta a világranglista-első, aki a tokiói olimpián éremesélyesnek számít.

Sidi Péter, aki korábban világbajnok is volt, természetesen igyekezett megvédeni magát. „Ez olyan, mintha Lewis Hamiltonnak azt mondanák, hogy esőgumit kell használnia a száraz helyett” – magyarázta. „Ha leveszel tíz grammot a puskáról, teljesen megváltozik a viselkedése. Egy sportlövő egész életében azt a súlyt keresi, amellyel számára ideális lesz a puskája. Péni ezért nem mondhatja, hogy egyszerűen használjak másik súlyt.

Különben is, ő nem a zsűri tagja, nem ő dönti el, mi szabályos és mi nem az. Négy éve használom így a puskámat, Eb-n, vb-n és világkupán sem volt vele gond soha.”

Nem ez az első eset, hogy a sportág két magyar sztárja nyilvánosan összeveszett. Tavaly októberben az országos bajnokságon Péni ugyancsak szabálytalan puskahasználattal vádolta meg Sidit, majd júdásozásig fajult az ellentét.

Borítókép: Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren 2020. március 9-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában