Helyi bulvár, celeb

2023.12.23. 08:03

Ausztráliában a tengerparton grillpartizva várják a Jézuskát

Általában az emberek úgy ünneplik a karácsonyt, hogy ajándékokat cserélnek, feldíszítik az otthonukat, misére mennek és imádkoznak és megosztják egymással az ételt és az italt. Ha kicsit jobban körbe nézünk, meglehetősen eltérő ünneplési módszerekkel találkozhatunk. Tegyünk egy rövid túrát a világban, hogy többet megtudjunk!

Vaol.hu

 


Ausztrália: Számunkra teljesen elképzelhetetlen a karácsonyi kánikula, de a kontinensen minden évben verőfényes napsütésben zajlik a Karácsony. Ausztráliában az ünnep idején nyár van így a grillpartik otthon, a parkokan és a tengerparton is mindennaposak. Ilyenkor kezdődik a nyári vakáció is.

Mexikó: Mexikóban sok a keresztény, a Szentestét Noche Buenának, amit a  Las Posadas vallási felvonulás előz meg december 16. és 24. között. Ezzel állítanak emléket a hosszú útnak, melyet Mária és József megtett. A 24-ei ünneplés jellemzően nagy éjféli lakomával, énekléssel és tánccal jár. A hagyomány része a pinaták összetörése, ami egy színes papírmasé bábu, melyet finomságokkal és apró játékokkal töltöttek meg, majd felfüggesztenek. Ezután botokkal ütik, amíg fel nem hasad, és a tartalma – a sok csoki és cukor – ki nem pereg belőle. A mexikói gyerekek nagy kedvence, nem múlhat el Karácsony nélküle!

Japán: Japánban a karácsony nem vallási ünnep, de az emberek az elmúlt évtizedekben megünnepelték. Sok japán a karácsonyhoz a romantikát társítja, és ilyenkor meghitt randevúra mennek a szerelmükkel. Nem rendeznek három napos főzést otthon, ehelyett inkább elmegy vacsorázni az egész család egy étterembe vagy csirkét rendelnek otthonra. Igen, a japánok hagyományosan csirkét esznek Karácsonykor.

Franciaország: Az ünnepségek általában december 5-én kezdődnek, de a szenteste a legkülönlegesebb. Az emberek nagy lakomát tartanak - Le Réveillon De Noël néven - a közeli barátokkal és a családdal, általában az éjféli mise után. Az ünnepi asztalon tengeri herkentyűket, pulykát, libát, homárt találunk, desszertként pedig a karácsonyi fatörzs torta kihagyhatatlan a francia menüből.  

Kína: Mivel Kína 1,3 milliárdos lakosságának csak körülbelül 1% -a keresztény, az itt élők nagyon keveset tudnak a Karácsonyról és inkább csak a nagyobb városokban ünneplik. Az egyik legelterjedtebb hagyomány, hogy karácsonykor almát ajándékoznak szeretteiknek – ennek nyelvi okai vannak. Kínaiul a szenteste Ping An Ye, míg az alma Ping Guo – ezért vált ez a gyümölcs tradicionális ünnepi ajándékká itt. A kevés ünneplő család egy műanyag karácsonyfát is felállít, amelyet "fényfának" neveznek, lámpásokkal és papírvirágokkal díszítik.

Svédország: Svédországban, Finnországban és Norvégiában a karácsonyi ünnepségeket december elején Szent Lucia napjával, ezzel az egyik legkorábbi keresztény mártírra emlékeznek, aki keresztény hitének megtartásáért halt meg. A nyilvános felvonulások az ünnep jelentős részét képezik, ahol a lányok és fiúk fehérbe öltöznek, és hagyományos dalokat énekelnek. Minden család legidősebb lánya kávét és péksüteményeket szolgál fel az ünnepségeken.

Ausztria: Ausztriában a karácsonyt egy kis horrorral vegyítve ünneplik az emberek. Itt úgy tartják, hogy míg Szent Miklós a jó gyerekeket jutalmazza, addig a félig ember, félig kecske, a Krampusz megbünteti a rosszul viselkedőket. Ausztriában ilyenkor hagyományos felvonulásokra, úgynevezett "krampuszfutásokra", vagy Krampuslaufokra is sor kerül, ahol az emberek népi figuráknak öltöznek be és így ünnepelnek.

Spanyolország: Bár a Mikulást leginkább a karácsonyhoz kötik, a spanyolok szerint a Reyos Magos vagy a Három Bölcs az, aki a gyerekeknek ajándékot hoz. A karácsony (spanyolul Navidad) december 24-én kezdődik és január 6-ig tart. Sok család újraalkotja a betlehemes jelenetet, felidézve ezzel egy olyan hagyományt, amely a 18. század óta él az országban. A szenteste egyben az egyik egyetlen olyan időszak az országban, amikor az utcák, üzletek, bárok és éttermek üresek, mivel minden bezár. A karácsony Spanyolországban is a családról szól, és az emberek erősen hisznek abban, hogy ezt az időt szeretteikkel kell tölteniük.

Forrás>>
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!