Hogy került oda?

2024.04.13. 14:00

Teknős napozott a szombathelyi Csónakázótónál – Olvasónk lefotózta

Mint utóbb kiderült, egy sárgafülű ékszerteknős napozott a Csónakázótóból kiálló fatörzsön. Ha tudja, miként kerülhetett oda a teknős, írja meg kommentben!

Horváth László

A szombathelyi Csónakázótó partján sétált a minap olvasónak. A verőfényes napsütésben a tájba nem illő állatot, egy teknőst vett észre. Azonnal lefotózta, teknős képeket pedig átküldte szerkesztőségünknek.

teknős
Így napozott a teknős

Nagy kérdés, miként került a teknős a Csónakázótóba.

- A felvételen egy sárgafülű ékszerteknőst látunk – mondta prof. dr. Vig Károly, a szombathelyi Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese. – Az állat az Egyesült Államokban, Virgina és Florida területén őshonos. A lassan folyó vizeket, tavakat szereti, növényi és állati táplálékot egyaránt fogyaszt.

A szakember kiemelte, 2017-ben a vörösfülű ékszerteknős árusítását beszüntették Magyarországon, ezt követően lett a sárgafülű a teknős gyakori díszállat. A klímaváltozás miatt az állat hazánkban is jól érzi magát.

Nagy kérdés, miként került az állat a Csónakázó-tóba. Feltehető, hogy egykori gazdája szándékosan engedte szabadon. Az eset nem örömteli, mert az teknőstől a hazánkban őshonos mocsári teknős fertőző betegséget is elkaphat.

 

- A sárgafülű ékszerteknős kifejlett állapotban elérheti a két és fél kilogrammot – folytatta Vig Károly. – Akár negyven évig is elél, természetes ellensége nincs. Az állat kiskorában minden bizonnyal aranyos, szép, a feje nyaka körül látványos sárga mintázat található. Az állatartóknak kétszer is meg kellene gondolnia, mielőtt belefognak a sárgafülű ékszerteknős nevelésébe. Gondolni kell arra, hogy ez hosszútávú elköteleződést jelent. A teknős a tavasztól őszig elél a családi ház kiskertjében, de a hideg hónapokban megfelelő helyen kell teleltetni. Akváriumban tartani, nagy mozgásigénye miatt, nem ideális.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!